Nigéria a melegházasság ellen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

nigériaEgy nigériai csoport, az Emberi Jogok Felügyelete tegnap azzal fordult az ország Nemzetgyűléséhez, hogy az akadályozza meg, hogy az "azonos neműek házasságát" megtiltó törvényjavaslat törvényerőre emelkedhessen.


Ahogyan a csoport fogalmaz, ez még jobban kiterjesztené Nigériában a homoszexuálisokal szemben már eddig is nagyon szigorú büntetéseket és fenyegetné a nigériai emberek magánszférához, szabad önkifejezéshez, és kapcsolatteremtéshez való jogát.
 
A csoport Umaru Yar'Adua elnöknek, a Nigériai Emberi Jogok Bizottságának és más nemzeti, regionális és nemzetközi szervezeteknek írt levelében  sürgeti az elnököt és a törvényhozókat, hogy utasítsák el a törvényjavaslatot. A levél arra ösztönzi az ország vezetőit, hogy tegyenek a nigériai leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) embereket érő erőszak és a stigmákkal teli légkör ellen.
 
A csoport információi szerint, 2009. január 15.-én a Nigériai Képviselőház jóváhagyta a törvényjavaslat második olvasatát, mely "megtiltja a házasságot azonos nemű személyek között". A törvény 3 év börtönnel bünteti azokat az azonos nemű párokat, akik együtt élnek "akár férj és feleség, avagy más, szexuális kapcsolaton alapuló okból". Bárki, aki "szemtanúja, segíti vagy részt vesz" ilyen kapcsolatban, 5 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhető.
 
"Ez a törvényt házasságot védő rendelkezésnek álcázták, de valójában megsérti mindazoknak az embereknek a magánélethez való jogát, akik azonos nemű párt keresnek."-mondta Georgette Gagnon, az Emberi Jogok Felügyeletének Afrikai Vezetője. "Az alapvető szabadsághoz való jogot veszélyezteti azzal, hogy megbünteti azokat az emberi jogi aktivistákat, akik felemelik hangjukat ezen népszerűtlen ügyek mellett."
 
A Képviselőház a törvényjavaslatot az Emberi Jogokkal, Igazságüggyel, és a Nőket Érintő Problémákkal Foglalkozó Bizottságnak továbbította, amely egy összevont nyilvános meghallgatást kezdeményez. Ha a Ház a harmadik meghallgatáson is elfogadja a törvényjavaslatot, utána a Szenátusnak és Yar'Adua elnöknek is jóvá kell hagynia.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook