Ajánló: Tribádok éjszakája a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

a tribádok éjszakájaSzínház

A székesfehérvári Vörösmarty Színházban tavaly novemberben mutatták be a leszbikus témájú klasszikus darabot. A helyszín Koppenhága. Egy színházi próbába csöppenünk, ahol a férj darabját a feleség játssza a szeretőjével. A házasságuk válságban, az író nem talál, kiadót, színházat, sikert. És most egyetlen támaszától is megfosztották: a felesége nem tud és nem is akar neki megbocsájtani az együtt töltött "héja-nász" évekért. Mindenki mindenkit büntet, megtorolni akar vélt és valódi bűnöket, a századforduló szabálytalan szerelmi háromszögében.

1975. szeptember 27-én a stockholmi Királyi Drámai Színház, a Dramaten új svéd darab ősbemutatójára várja a közönséget. Enquist eddigi irodalmi munkássága sokkal inkább ígér botrányt, mint langyos színházi estét. A premiert követő kritikák egyértelműen szenzációról beszélnek, az irodalomtörténészek írásai botrányról tájékoztatnak. A tribádok éjszakáját sorra műsorra tűzi a többi svéd színház, eljátsszák a környező skandináv államokban, majd következik a világsiker...

A tribádok éjszakája a nők évének a kellős közepén születik meg, a nőgyűlöletéről, reakciós nőszemléletéről híres August Strindbergről. A hetvenes évek zajos emancipációs hullámainak, majd a Svédországban agyonünnepelt nők évének eseményei furcsa ellenérzéseket keltettek az íróban: "Férfigyűlölet mindenütt, s erre a férfiak elsődleges reakciója a félelem, a bizonytalanság, a gyűlölet.

Már nemcsak ellenszenvvel és értetlenül olvasom extrém, arisztokratikus nyilatkozatait, hanem kezdem azt hinni, hogy meg lehet érteni, hogyan jutott ezekre a gondolatokra. Szakadék tátong a társadalmi követelmények és Strindberg lénye között." 1899-ben egy márciusi estén Strindberg egyfelvonásosát próbálják a Dagmar Színházban.

A főszerepet Siri von Essen, Strindberg felesége, a néma szerepet Marie David, a tribád (a szó jelentése: leszbikus), Siri "rossz szelleme" játssza, a rendező a neves dán színész, Viggo Schiwe. Strindberg kopottan besurran a színpadra, vagdalkozni és hisztériázni kezd, sorra beleköt mindenkibe, fölényeskedik, pedig csak védekezni próbál. És ahogy bejön, magával hozza a szerkesztőségek ajtaján hiába kopogó írót, a hazájából elűzött gondolkodót, az anyagi gondokkal küzdő családfenntartót és átnyújtja írásba fojtott reményét, egyfelvonásosát. Strindbergék házassága felbomlófélben van; a furcsa szerelmi háromszög minden tagja tudja, hogy az öncsaló darab mögött milyen igazság rejlik, mégis próbálják, mert anyagi okokból erre kényszerülnek. De az ön- és egymást kínzó éjszakai próbán lassan kibontakozik a harmadik variáció, az igazság.

Műsoron: 2010. január 26. kedd 19:00 Pelikán Kamaraszínház Székesfehérvár
2010. február 02. kedd 19:00 Pelikán Kamaraszínház Székesfehérvár


Interjú Hargitai Iván rendezővel Dráma ugyan, de nevetni is lehet rajta. Erős szexuális töltettel bír, de jóval többről szól testi szerelemnél. Az egy férfi és két nő sajátos szerelmi háromszögét taglaló mű mind üzenetét, mind "célközönségét" tekintve "speciális".

- A tribádok szó leszbikust jelent. Meglehetősen provokatív cím...

- Nem történik a színpadon semmi, amit a nézőnek szemlesütve kellene végigülnie. Sokkal inkább szól a lelki meztelenségről a darab. A történet izgalmas kalandozás a lélek érzékeny, sebezhető és kiszolgáltatott dzsungelében. Bár a szexuális tartalmak kendőzetlenül kimondatnak, nem pusztán az azonos neműek sokakat megbotránkoztató vonzalmát taglalja a mű, hanem a szerelmet, a házasságot, az emberi kapcsolatokat.
Éppen ezért speciális: bár sajátos szerelmi háromszöget ír le, mégsem belterjes, periférikus réteget céloz; sokak életében feltárhat hasonló érzelmeket, indulatokat.

- A darab műfaja dráma. Semmi okunk a mosolyra?

- Már hogyne volna. Számos tragikomikus, mulatságos jeleneten nevethetnek a nézők a pokoli, delejes humorral, pikírtsággal és pikantériával fűszerezett előadáson.

- Hogyan alakítanak a próba próbáján a szereplők?

- Érdekes helyzet, hogy a történet keretét egy színházi próba adja. Crespo Rodrigo túlérzékeny, esendő írózsenit játszik, Závodszky Noémi tehetséges, álmokkal teli színésznőt, Kelemen István pedig az öntetszelgő, hiú színész karikatúrája - a művészek óhatatlanul felfedezhetnek néhány rokon vonást az általuk megformált figurákban. Töreky Zsuzsa alakításából pedig egyértelművé lesz, attól még, hogy valaki leszbikus és alkoholista, nem feltétlenül hülye. Sőt...

Részletes információk a darabról a pinkvanilla.hu-n

Per Olov Enquist: A tribádok éjszakája

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook