Törvény tilthatja a melegek és leszbikusok házasságát Nigériában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

NigériaNigéria

Goodluck Jonathan nigériai elnök titokban aláírt egy új törvényt, amely tiltja az azonos neműek házasságát az afrikai országban. A jogszabály értelmében tizennégy évig terjedő börtönnel büntetik azt is, ha valaki beiratkozik melegek klubjába vagy szervezetébe. A törvény bűnözőnek nyilvánítja, és tíz évig terjedő elzárással bünteti azokat, akik a nyilvánosság előtt kimutatják az azonos neművel fenntartott szerelmi kapcsolatukat.

A törvénytervezetet az összes alsóházi képviselő és felsőházi szenátor aláírta.

Egy helyi civilszervezet keddi közlése szerint az ország északi részén fekvő Bauchi szövetségi állam hatóságai már össze is állítottak egy egyelőre 168 nevet tartalmazó listát a tartomány területén élő feltételezett melegekről, és közülük eddig 38 személyt letartóztattak.

Emberi jogi aktivisták elmondták, hogy már eddig is sok nigériai LMBT+ ember menekült külföldre az üldöztetés miatt, a törvény elfogadása után azonban a számuk még tovább emelkedhet.

John Kerry amerikai külügyminiszter "súlyos aggodalmának" adott hangot "a gyülekezés, az egyesülés és a kifejezés szabadságát is korlátozó" törvény kapcsán.

Eddig is bűncselekmény volt a homoszexualitás

Nem világos, hogy miért volt szükség a jogszabályra. Nigériában ugyanis eddig is bűncselekmény volt a homoszexualitás, a meleg közösség pedig nem kérte az azonos neműek közötti házasság engedélyezését, tekintve, hogy az országban meglincselhetik a homoszexuálisokat. Az ország muzulmánok lakta északi részében az iszlám jog, a saría alapján akár halálra is kövezhetik a melegeket és a leszbikusokat.

A törvény mindazonáltal kevésbé szigorú az ugandainál, az ottani melegellenes törvénytervezet alapján a "sorozatos bűnelkövetők" akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Nyílt hátrányos megkülönböztetés

Az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat a brit gyarmatosítás kora óta tiltott a 160 milliós lélekszámú Nigériában. Az országban keresztények és muzulmánok élnek, de a homoszexualitást mindkét csoport, különböző felmérések szerint a lakosság 98 százaléka elutasítja. A melegeknek és leszbikusoknak nyílt hátrányos megkülönböztetéssel és visszaélésekkel is számolniuk kell.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia korábban közölte: ha Nigéria elfogadja a melegek házasságát tiltó törvényt, akkor az ország eleshet az AIDS-betegek és HIV-fertőzöttek számának csökkentését célzó programok külföldi támogatásától.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook