Elnöki kegyelem a Malawi-ban elítélt homoszexuális párnak

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg jog malawi

Bingu Wa Mutharika malawi elnök elnézést kért a meleg pártól, akiket tizennégy év börtönre és kényszermunkára ítéltek korábban, mert azok hagyományos eljegyzési ünnepséget tartottak.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ellátogatott Malawi-ba és a vele való találkozó után, Mutharika így nyilatkozott: - "Ezek a fiúk bűnt követtek el kultúránk, vallásunk és törvényeink ellen, ám ennek ellenére államfőként ezennel kegyelemben részesítem őket, és elrendelem feltétel nélküli, azonnali szabadon bocsátásukat."

Ban bátor döntésnek értékelte az elnök tettét és hozzátette: -"Ezt az idejétmúlt törvényt meg kell változtatni valamilyen módon." - és nem csak Malawiban hanem mind a 33 olyan afrikai országban amelynek törvényei szexuális beállítottság alapján diszkriminálnak és ezzel nemzetközi emberi jogokat sértenek.

A két férfi azonnal hazatérhetett falujába, ahol rokonaik nagyon örültek érkezésüknek és most pihennek az ügyvédjük elmondása szerint.

A Fehér Ház szóvivője is reagált a hírre:-"Ezek ez emberek nem bűnözők és a harcuk nem egyedi. Mindannyiunknak el kell kötelezni magunkat újra amellett, hogy véget vetünk a szexuális beállítottság és a nemi identitás miatti üldöztetésnek és kriminalizációnak. reméljük, hogy Mutharika elnök kegyelme új párbeszédet nyit országa toleranciájának történelmében és új napot a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek jogaiban Malawi-ban és világszerte."

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook