A homoszexuális afrikaiakat börtön, üldöztetés és halálbüntetés sújtja

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

afrikaAfrika

Matuba Mahlatjie meleg afrikai férfi és házas, ami hallatlanul egyedi dolognak számít Afrikában a Dél Afrikai Köztársaságon kívül, mert a kontinens kormányai tűzzel-vassal harcolnak a homoszexualitás ellen. 53 országból 38-ban büntetik az azonos neműek közötti homoszexuális kapcsolatot.


A melegbarát Cape Town, a Meleg Büszkeség Felvonulások és az azonos neműek közötti házasodás lehetősége miatt a Dél Afrikai Köztársaság kiemelkedik a többi állam közül, az olyanok közül, mint például Malawi, ahol egy meleg párt éppen ebben a hónapban börtönöztek be azért, mert megpróbáltak összeházasodni.
 
De ez csak a jéghegy csúcsa, a szexuális intolerancia és a gyűlölet-bűncselekmények szinte mindennaposak a kontinensen.
 
"Még mindig előfordulnak a közösségeken belül a melegek és leszbikusok ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények. Az azonos neműek egybekelésének legalizálása nem tette könnyebbé az életünket," - mondta Mahlatjie, aki úgy érzi, hogy a melegek állandó "célpontok" az országban.
 
Az afrikai kontinens kormányai egymással egyetértésben léptették érvénybe a homoszexuálisok elleni törvényt és az 53 országból 38-ban büntetendő az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat, ami, a Human Right Watch emberjogi szervezet szerint egyfajta "politikai manipuláció".
 
Uganda kemény kritikákat kapott amiatt, hogy egy olyan törvényjavaslatot terjesztettek be a "bűnös életstílus" ellen, mely súlyosbítja a melegekre kiszabható büntetéseket és mindenkit büntet, aki "népszerűsíti" a homoszexualitást.
 
Malawi-ban, ahol a szexről beszélni tabunak számít, ha egy meleg pár megpróbál összeházasodni, az hatalmas illetlenségnek számít. A bíró várhatóan a jövő héten dönt arról, hogy bíróság elé állítják-e az összeházasodni próbáló meleg párt.
 
Nigériában, akár az északi muzulmán államokban a homoszexualitást halálbüntetés sújtja. Senegal-ban fellángoltak a meleg ellenes kirohanások, amikor is homoszexuálisok tetemeit ásták ki és távolították el a muzulmán temetőkből.
 
Scott Long, a Human Right Watch emberjogi szervezet meleg jogokért felelős igazgatója szerint Afrikában a meleg ellenes viselkedés körülbelül 15 évvel ezelőtt kezdett megerősödni, amikor a zimbabwe-i elnök, Robert Mugabe "politikai célzattal manipulálta a kérdést".
 
Mugabe, aki a melegeket "a disznóknál és kutyáknál is rosszabbnak" nevezte, így próbálta meg a tömegek figyelmét elterelni a kontinensen elharapózott "gazdasági és politikai krízisről és politikai támogatótábort gyűjteni" - mondta Long.
 
"Sikeresen egyesített különböző társadalmi csoportokat, " - mondta Long, hozzátéve, hogy ez a meleg ellenes viselkedés aztán elterjedt szerte a kontinensen olyan országokban is, mint Nigéria, ahol az egyébként egymással állandóan harcban álló muzultán északiakat és keresztény délieket is egységesítette.
 
Mahlatjie elmondta, hogy még a liberális gondolkodású Dél Afrikai Köztársaságban is a jogi védettség korántsem vezetett a társadalmi elfogadáshoz.
 
A Dél Afrikai Köztársaság post-apartheid alkotmánya egyenlő jogokat biztosít a homoszexuálisoknak, de 2006-ban a kormány az azonos neműek házasságát lehetővé tevő törvényt a bíróságok nyomására fogadta el a meleg közösség és ellentáboruk közötti hónapokon át tartó csatározások után.
 
A legtöbb afrikai homoszexuális férfival ellentétben, Mahlatjie-t soha nem kényszerítették, hogy a társadalmi elvárásoknak megfeleljen és barátnője legyen, de ennek ellenére "házasságkötésének híre" sok embert sokkolt.
 
A Dél Afrikai Köztársaságban az Alkotmánybíróság testületében van egy nagy befolyással bíró homoszexuális bíró, s a köztársaság elnöke, Jacob Zuma 2006-ban nyilvánosan is kénytelen volt elnézést kérni azon kijelentéséért, amikor is az azonos neműek házasságát "Isten előtt szégyenletesnek" nevezte.
 
A Dél Afrikai Köztársaság "nem feltétlenül haladóbb szellemű, mint Afrika többi része" - mondta Dawie Nel, az "OUT" meleg jogi csoport vezetője - "és még mindig nagyon homofób a társadalom".

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook