szombat ápr. 20

Ismét elhallgatták az LMBT-ből a T-t

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
meleg jogLMBT

Világszerte dühösek és csalódottak a transz szervezetek a Malawi-i Tiwonge Chimbalanga és Steven Monjeza médiabeli bemutatásával kapcsolatban.

 


Természetesen mindenki örült a kegyelemnek, amit kaptak, de transz bloggerek és szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a történet egy fontos aspektusát nem vették figyelembe: Tiwonge Chimbalanga identitását. Azt mondják Chimbalanga nőnek tartja magát és emiatt azok a híradások, amelyek meleg férfiaknak vagy meleg párnak nevezik őket nem helytállóak.

A The New York Times riportere még februárban azt írta. "Tiwonge Chimbalanga férfinak néz ki, de azt mondja nő. A főzésben segít és női ruhákban jár." Ugyanebben a cikkben a bírósági meghallgatásból is idéz Berry Bearak, ahol Chimbalanga ezt mondta: "Férfi genitáliával rendelkezem, de belül teljesen nő vagyok. Meglehet, hogy nem tudok gyermeket szülni, de menstruálok minden hónapban - vagy legalábbis legtöbbször igen - és el tudok végezni minden házimunkát, amit egy nő is."

Tiwonge Chimbalanga és Steven MonjezaTiwonge Chimbalanga és Steven MonjezaTiwonge Chimbalanga és Steven Monjeza
Steven Monjeza és Tiwonge Chimbalanga

A legtöbb transzblogger szerint a mainstream média következetesen rosszul határozza meg a transzemberek nemét. Egy blogger szerint, amikor transznőkről írnak női ruhába öltözött férfiaknak nevezik őket és hímnemű személyes névmással utalnak rájuk. Ez egy sokrétű probléma: az LMBT aktivisták Afrikában transznőként utalnak Tiwonge-ra és elítélését transzfóbiából eredő igazságtalanságként ítélik meg. A nemzetközi média és melegjogi csoportok a történetet beillesztik a házasodási jogokért folytatott harcuk kereteibe. Ennek eredményeként elhallgattatják a transznemű nőket és figyelmen kívül hagyják az afrikaiak identitásának hangjait is.

Miután különböző nyilatkozatok láttak napvilágot amelyek Tiwonge-t idézték, egy Los Angeles-i újságíró megkérte a brit melegjogi aktivistát Peter Tatchell-t próbálja meg tisztázni a helyzetet. Ő a következőket válaszolta: - "Tiwonge a Malawiban lévő kapcsolataimnak nem jelentette ki egyértelműen, hogy férfiként vagy nőként hivatkozzunk rá inkább. Az elmúlt négy hónapban több börtönlátogatást egyeztettem Malawiban. Kértem őket kérdezzék meg a nemi identitásával kapcsolatban, de a válaszai nem voltak egyértelműek. Továbbra is feltesszük majd ezeket a kérdéseket. Nem tartanám helyesnek, ha nőként vagy transzneműként hivatkoznánk rá az ő kifejezett kérése illetve engedélye ellenére."

Chimbalanga és Monjeza szombati szabadon bocsájtásuk óta nem jelentek meg nyilvánosan. Attól tartva, hogy támadások érhetik őket, aktivisták próbáltak biztonságos helyet keresni számukra. A hatóságok pedig felhívták a figyelmüket arra, hogy amennyiben folytatják, kapcsolatukat újra letartóztatják őket.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook