Mégis megtartották az első melegfelvonulást Kijevben

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

ukrán pride Kijev

Komolyabb incidens nélkül, erős rendőri jelenlét mellett zajlott le az első melegfelvonulás szombaton az ukrán fővárosban, amelyre végül, a hatóságokkal folytatott egyeztetés után engedélyt kaptak a szervezők. A megmozduláson az ukrán híradások szerint mintegy ötvenen vettek részt, a rendezvény mindössze félórát tartott. Müncheni küldöttség is részt vett a felvonuláson, a német város a KievPride-2013 elnevezésű rendezvény partnere volt.

A biztonságot több száz rendőr szavatolta, akik megakadályozták, hogy támadás érje a felvonulókat. A Szabadság Rádió jelentése szerint 11 személyt vettek őrizetbe, akik megpróbálták megzavarni a rendezvényt, petárdákat dobtak a menet elé, illetve el akarták tépni a felvonulók transzparensét.

Kijev napját, azaz a város alapításának évfordulóját számos belvárosi rendezvénnyel ünneplik a hét végén, s erre hivatkozva bírósági határozattal megtiltottak minden más, nem az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvényt. A melegfelvonulás szervezői azonban egyeztettek a hatóságokkal, és megállapodtak abban, hogy a Kijev-napi rendezvényektől távolabb eső helyszínen vonulnak fel, amire így engedélyt kaptak.

A kijevi melegfelvonulást támogatásáról biztosította a Human Rights Watch és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is.

Tavaly a szervezők ultraortodoxok és nacionalisták heves tiltakozása miatt kénytelenek voltak elállni a rendezvény lebonyolításától.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook