Az Amnesty International a Homofóbia Ellenes Világnapról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

amnesty international amnesty

Május 17. a nemzetközi homofóbia elleni világnap, tégy Te is a homofóbia ellen és küzdj velünk, hogy a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségek is diszkrimináció nélkül élvezhessék emberi jogaikat.

Az ugandai parlamentben ugyan most szerencsére nem szavazták meg ezt a homofób törvényt, de fennáll a veszélye, hogy az újonnan felálló parlament ismét napirendre veszi. Ezért kérünk, cselekedj Te is: amnesty.org/en/library/info/AFR59/010/2011/en Csatlakozz Te is hozzánk a mai felvonuláson és gyertyagyújtáson: 17.30-kor az Oktogonnál. facebook.com/event.php?eid=210518088968699

A parlament feloszlatását követően Uganda homoszexualitást tiltó törvényét is levették a napirendről Az ugandai parlamentben pénteken szavaztak volna a drákói szigorúságú homoszexualitás elleni törvényről, de ez nem történt meg, miután az ország parlamentjét hivatalosan is feloszlatták. Az ugandai parlamenti képviselők már annak a törvényjavaslatnak a vitájára készültek, amely bizonyos esetekben halálbüntetéssel is sújthatja a homoszexualitást, de végül erre nem került sor, miután pénteken feloszlatták a parlamentet anélkül, hogy új törvényjavaslatokat vitattak volna meg.

„Örömünkre szolgál, hogy a homoszexualitás elleni törvényjavaslat a mai napon nem emelkedett törvényi erőre” – monda Michelle Kagari, az Amnesty International Afrikáért felelős helyettes igazgatója. „A törvényjavaslat lehetővé tette volna a diszkrimináció intézményesítését, beleértve azokat a zaklatásokat és az önkényes letartóztatásokat , amelyekkel az ugandai leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) személyeknek már amúgy is szembe kell nézniük.”

Az új parlamenti képviselők következő pénteken léphetnek hivatalba a 2011 februári általános választásokat követően. A törvényjavaslatot pedig újból benyújthatják, miután az új parlament működésbe lép. Ugandai és nemzetközi jogvédő szervezetek, beleértve az Amnesty Internationalt is, azért kampányolnak, hogy a parlament visszautasítsa a törvényjavaslatot, amely életfogytiglani börtönbüntetéssel vagy akár halálbüntetéssel is sújthatja azokat, akik azonos neműekkel lépnek élettársi kapcsolatba.

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook