Amnesty International üdvözli a Fővárosi Bíróság döntését

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

amnesty international amnesty

Amnesty International üdvözli a Fővárosi Bíróság döntését, amellyel hatályon kívül helyezte a rendőrség február 11-i határozatát, amely megtiltotta a Budapest Pride megtartását június 18-án, azok után, hogy a szervezők megkísérelték meghosszabbítani a menet útvonalát és időtartamát.



Az Amnesty International üdvözli a döntést, amely nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális, és transzneműek számára fontos győzelem, hanem egyúttal minden magyar ember szabad gyülekezéshez való jogát is megerősíti.

A rendőrségi határozat a közlekedés állítólagos ellehetetlenítésére hivatkozva tiltotta meg a menetet. Azonban a határozat felülvizsgálatakor a Bíróság azt állapította meg, hogy az „indoklásban foglaltak nem támasztják alá kétséget kizáróan és aggálymentesen, hogy az Erzsébet tér – Bajcsy-Zsilinszky utca – Alkotmány utcai rendezvény következtében a közlekedés ne lenne más útvonalon biztosítható". A Gyülekezésről szóló törvényben foglaltak szerint „a rendezvénnyel érintett útvonalon a forgalmi rendben beálló, adott esetben jelentős negatív változás önmagában nem képezheti tiltó határozat alapját." Továbbá a Bíróság azt is megjegyezte, hogy amennyiben elfogadnák a rendőrségi határozat „indokolásában felhozott érveket olyannak, amik alátámasztják a közlekedés más útvonalon történő biztosíthatatlanságát, gyakorlatilag Budapesten közterületen nem lehetne rendezvényt tartani."

A szabad gyülekezéshez és egyesüléshez való jogot számos nemzetközi emberi jogi szerződés garantálja, amelyeknek Magyarország is részese. Biztosítja ezeket a jogokat többek között a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 21. cikke, illetve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikke is.

Most, hogy a Bíróság megerősítette az LMBT közösség békés gyülekezéshez való jogát, a rendőrségnek is biztosítania kell, hogy ezt a jogot valóban szabadon, a menetet ellenző csoportok zaklatásától és erőszakos cselekedeteitől védve gyakorolhassák. Mivel a Meleg Büszkeség Menete valószínűleg ellentüntetők célpontjává válhat, ezért a rendfenntartóknak biztosítaniuk kell a menet résztvevőinek megfelelő védelmét. A hatóságoknak kötelessége a Menet szervezőinek és résztvevőinek védelmét és testi épségét biztosítani. Ennek megfelelően hatékony biztonsági intézkedéseket kell életbe léptetni a résztvevők érdekében a Menet alatt és az azzal kapcsolatos mindenféle rendezvények közben is.

A Szivárvány Misszió Alapítvány - a Menet fő szervezője- elnöke, Steigler Sándor, a következőket mondta: „2011 júniusában immáron tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a menet azért, hogy megmutassuk a közösségünk sokféleségét, és hogy egy békés tüntetéssel a döntéshozók és a szélesebb közvélemény figyelmét felhívjuk az LMBT közösség problémáira. Mindazokat szeretettel várjuk a menetre, akik elhivatottak az emberi jogok és a tolerancia iránt, szexuális irányultságuktól és politikai nézetüktől függetlenül."

Háttér információ:

A Szivárvány Misszió Alapítvány bejelentette a 2011-es Meleg Büszkeség Menet egy részének útvonalát már 2010 szeptemberében. Akkor nem érkezett ellenkezés a rendőrség részéről. Azonban, miután a szervezők 2010 februárjában kérvényezték az útvonal meghosszabbítását azért, hogy a menet a parlament közelében fejeződhessen be, a rendőrség az egész menetet megtiltó határozatot hozott.

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook