Amnesty International: A kormány garantálja a melegfelvonulás résztvevőinek biztonságát!

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

amnesty international amnesty

Garantálja a kormány a budapesti melegfelvonulás résztvevőinek biztonságát – ezt kéri az Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint meg kell akadályozni, hogy az történhessen, ami a hétvégén Splitben.

Egy héttel a budapesti Meleg Méltóság Menetének megrendezése előtt ellentüntetők támadásai miatt le kellett állítani a split-i Pride felvonulást – Az Amnesty International szégyenteljesnek tartja, hogy a rendőrség nem tudott a felvonulás résztvevőinek megfelelő védelmet biztosítani A horvátországi Splitben a hétvégén megrendezett „Különböző családok, azonos jogok” elnevezésű Pride menetet ellentüntetők támadtak meg, amelyet ezért be is kellett rekeszteni.

Nicola Duckworth, az Amnesty International Európai és Közép-Ázsiai igazgatója így reagált: „Szégyen, hogy a rendőrség nem tudott megfelelő védelmet biztosítani a Pride résztvevői számára” „A hatóságoknak azonnal ki kell vizsgálniuk, hogy mi történt. A rendőrségnek pedig egyértelművé kell tennie, hogy a diszkriminatív erőszak bűncselekménynek számít, amelynek nem fog teret engedni.”

„A horvát hatóságoknak és az államnak tenniük kell azért, hogy ez a jövőben ne történhessen meg. Az első fontos lépés az lenne, hogy ha minden politikai vezető egyértelműen állást foglalna amellett, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez és identitása szabad kifejezéséhez.”

A Pride egyik szervezője beszélt az Amnesty International-lel, és elmondta, hogy legalább öt Pride résztvevő megsérült, mikor ellentüntetők köveket és egyéb tárgyakat kezdtek el dobálni a menetre. Egy embert fejsérülésekkel szállítottak kórházba.

Az Amnesty International 19 országból több mint 50 fős küldöttséggel vesz részt a június 18-án Budapesten megrendezésre kerülő Meleg Méltóság Menetén. A Fesztivált megelőzően egy levelet juttattunk el a belügyminiszternek, a főpolgármesternek, és a budapesti Rendőrfőkapitánynak, arra kérve őket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy mindenki számára megkülönböztetés nélkül biztosítsák a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát. Fontos, hogy a rendőrség megfelelően garantálja a Meneten résztvevők biztonságát, és ne történhessen az meg még egyszer, ami a hétvégén Splitben.

Az Amnesty International küldöttségének vezetője Nicolas Beger lesz, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója, aki beszédet is mond a Menet előtt. A helyszínen lesz még Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

A 16. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű fesztivál egyéb programjain is részt vesz az Amnesty International: június 14-én, kedden, 16.30-kor az Amnesty International Magyarország LMBT önkéntes csoportja tart egy beszélgetéssel egybekötött előadást „Család, házasság, antidiszkriminációs jog a nagyvilágban és itthon” címmel. június 16-án csütörtökön, Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója fog beszédet mondani a II. Magyar LMBT Üzleti és Emberi Jogi Konferencián az LMBT munkavállalók esélyegyenlőségéről és a vállalati felelősségvállalásról.a

Amnesty Interational

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook