Ugandában megöltek egy melegjogi aktivistát

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

david katoUganda

Szerdán Ugandában megöltek egy melegjogi aktivistát. David Kato 43 éves volt, otthonában támadtak rá,  egy kalapáccsal törték be a fejét és kórházba szállítás közben vesztette életét.


Az afrikai országban bűncselekmény a homoszexualitás. Kato és mások fényképeit egy homofób újság közölte korábban és a melegek felakasztására szólították fel az olvasóikat. Kato beperelte a lapot és nemrég pert nyert velük szemben.

A gyilkosság ellen tiltakozott Washingtonban egy amerikai külügyi vezető. Johnnie Carson, az afrikai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes a Twitter közösségi honlapon "döbbenetéről és sajnálkozásáról" írt. Brüsszelben az Európai Parlament elnöke nyilatkozatban követelte az ügy kivizsgálását. Jerzy Buzek felszólította az ugandai hatóságokat, hogy állítsák bíróság elé a gyilkosokat, egyúttal aláhúzta, hogy a szexuális irányultság magánügy, amelyre vonatkozik az egyetemes emberi jogok védelme.

David Kato Rest in PeaceAz Európai Parlament két határozatban is követelte, hogy Ugandában ne büntethessék a homoszexualitást. A kampalai parlament előtt fekszik egy törvényjavaslat, amely a "minősített homoszexualitás" esetében halálbüntetést helyez kilátásba.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet is azonnali vizsgálatot sürgetett, megállapítva, hogy az ismert emberi jogi harcos David Katót többször érte fizikai fenyegetés.

A Rolling Stone bulvárlap főszerkesztője azt nyilatkozta, hogy a gyilkosság nem jó és imádkoznak David Katoért. Ők a kormányt kérik arra, hogy akasszák fel azokat akik reklámozzák a homoszexualitást és nem az embereket kérik, hogy támadjanak rájuk. Azt mondják felakasztani kell őket nem pedig megkövezni vagy rájuk támadni.

A rendőrség tájékoztatása szerint nem játszott szerepet a támadásban Kato homoszexualitása, egyszerű rablógyilkosság áldozata lett. Egyes jelentések szerint valakit már le is tartóztattak a gyilkossággal kapcsolatban.

 

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook