Sajtóközlemény: Meleg Méltóság Menet - Most Te jössz!

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

meleg felvonulásmmm

Régi idők jókedvű és vidám felvonulását szeretné újra a budapesti utcákra visszahozni a Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) a június 18-án megrendezendő Meleg Méltóság Meneten, amely meghosszabbított útvonalon, a Hősök tere elől indul és a Parlament közelében, az Alkotmány utcánál ér véget.

A felvonulás nem csak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség sokszínűségét mutatja be, de fel szeretné hívni a figyelmet az LMBT emberek hátrányos megkülönböztetésére, különös tekintettel a tavasszal elfogadott Alaptörvényre.

A rendőrségi egyeztetés során az SZMA javasolta, hogy idén a menetet a rendőrök kordonok nélkül biztosítsák.

Június 18-án az Andrássy út Hősök tere felőli végéről indul az idei Meleg Méltóság Menet, amely a meghosszabbított útvonalon a Kodály körönd – Oktogon – Opera – Bajcsy-Zs. út – Alkotmány utca útvonalon érkezik a Kossuth tér elé.

„A rendőrséggel folytatott egyeztetések során az SZMA javaslatot tett a kordonok nélküli felvonulásra, melynek révén Budapest ezen a szombat délutánon élhető marad, így feleslegesen nem akadályozzuk az útvonal mentén élőket és a budapestieket a közlekedésben” – nyilatkozta a Steigler Sándor, az alapítvány elnöke.

A rendőrség kellő létszámmal fogja biztosítani a felvonulást, melyre 15:00 órától lehet gyülekezni, ahol a korábbi évekhez hasonlóan az alapítvány önkéntesei végzik majd a beléptetést. A menet 16:00 órakor indul, de előtte beszédet mond Stuart Milk amerikai emberi jogi aktivista a Harvey Milk Alapítvány részéről és Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Irodájának igazgatója.

Az elmúlt évekkel szemben a menethez két ponton lehet majd csatlakozni. A Kodály köröndnél azok tehetik ezt meg, akik az indulást lekésték, az Operánál pedig azokat várjuk, akik vagy szintén lekésték az indulást, vagy a felvonulás hossza miatt nem csatlakoztak a menethez az elején.

A menet végén beszédet mond Sophie in’t Veld, az Európai Unió LMBT Intergroupjának egyik alelnöke, Juris Lavrikovs az ILGA-Europe képviseletében és Göncz Kinga európai parlamenti képviselő.

A Meleg Méltóság Menet célja, hogy felhívja a figyelmet az Alaptörvény elfogadása nyomán létrejött hátrányos megkülönböztetésre, amely kizárja a leszbikus és meleg párokat a házasságból, ezzel nem tekint rájuk családként, valamint nem nevesíti a szexuális irányultság szerinti hátrányos megkülönböztetés tilalmát.

Minden ember egyenlő. A Szivárvány Misszió Alapítvány azt szeretné, ha Magyarország olyan előítéletesség-mentes országgá válna, mely ország társadalmának alapját az elfogadás, a megértés és a sokszínűség adja. Az, hogy ez így legyen, mindenkinek tennie kell: ne várjunk arra, hogy ez egyik napról a másikra önmagától megvalósuljon! Nekünk kell tenni érte!

Egymás és önmagunk elfogadása a legnagyobb kihívás, amivel Magyarország polgárainak szembe kell néznie! Mindez csak összefogással jöhet létre, melynek jelképét, a szivárvány- és nemzeti színű kokárdát tűzze fel mindenki és így jöjjön felvonulni! Az összefogás jegyében ezért várunk mindenkit, aki egyetért céljainkkal, pártállástól, ideológiai elköteleződéstől, vallási, etnikai hovatartozástól függetlenül!

A Meleg Méltóság Menetről további információt a www.budapestpride.hu oldalon, az esetleges módosításokról folyamatosan frissülő információkat a facebook.com/budapestpride oldalon teszi közzé az SZMA.

Harvey Milk

Harvey Milk a világ leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségének első és talán azóta is a legnagyobb hatású jogvédője. Ő volt az Amerikai Egyesült Államok és a világ első politikusa, akinek nyíltan felvállalva melegségét, hosszas küzdelem után 1977-ben sikerült képviselőként bekerülnie San Francisco önkormányzati testületébe. A többéves kampány, a többszöri, szintén helyi választásokon ért sikertelensége ellenére az egész országra folyamatosan kiterjedő mozgalom elkezdte megalapozni az akkor még éledező LMBT-tudatot, LMBT közösséget. Nyilvános fellépései során sok halálos fenyegetést kapott, de bátor volt, és ki mert állni több ezer ember elé, akik szintén bátrak voltak, mert nem tudhatták, a „többség” miként fogadja majd csoportosulásukat. Megválasztását követően, miután számos melegjogi törvényt sikerült érvényre juttatnia, politikai ellenfele, Dan White lelőtte őt irodájában 1978. november 27-én George Moscone demokrata párti polgármesterrel együtt. 48 éves volt.

Harvey Milk csak későn, negyven éves kora után jött rá, hogy nem maradhat továbbra is a „szekrénybe, négy fal közé zárva” szexuális orientációja miatt. Sok sorstársához hasonlóan előbb New Yorkból kénytelen volt San Francisco Castro-negyedébe, a „homoszexuálisok körzetébe” költözni, ahol mindennaposak voltak a rendőri zaklatások és ahol fényképészként dolgozott. Megelégelve kiszolgáltatottságukat és azt, hogy úgy érezte, két szerelmének öngyilkosságáért – melyekért saját magát hibáztatta élete végéig – tennie kell az LMBT emberekért, „forradalmat” kell elindítania.

Gyilkosának bírósági tárgyalása USA-szerte felkavarta a közvéleményt, Milk-ellenmozgalmak indultak, amiknek eredménye az lett, hogy Dan White-ot a bíróság – tette elkövetésekori állítólagos gyomorpanaszai miatt – felindulásból elkövetett gyilkosság miatt ítélte el, büntetésén pedig később enyhítettek.

Harvey Milk leghíresebb, halála előtti egyik utolsó beszédében ezt mondta: „Két nappal azután, hogy megválasztottak, kaptam egy telefonhívást. A hang elég fiatal volt. Altoonából, egy pennsylvaniai városból jött. Az a valaki azt mondta: köszi. Melegeket kell megválasztanotok, hogy ez a gyerek és más gyerekek ezrei és ezrei tudják, van remény egy jobb világhoz! (…) Van remény egy jobb holnaphoz! Tudom, hogy nem támaszkodhatsz csak a reményre. De remény nélkül az élet nem ér semmit. És neked, nektek megadatott, hogy reményt adjatok nekik!”

Köszönjük, Harvey!

budapestpride.hu

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook