hétfő máj. 27

Az Európai Parlament kéri az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon többet transz kérdésekkel

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
transzok jogai transz ügyek

A héten arra kérte az Európai Parlament az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel határozottan a diszkriminációval szemben, amely a transzneműeket áruk és szolgáltatásokhoz való hozzáférés során éri. Ez csupán a legutóbbi egy sor másik alkalom közül 2010 óta, amikor a Parlament a transzneműek jogai érdekében kér valamit.

A plenáris ülésen elfogadták a jelentést a 2004/113/EC irányelv végrehajtásáról és eredményeiről. Az irányelv arról szól, miként kell érvényesíteni a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvét az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében.

Az MSZP-s EP-képviselő Gurmai Zita készítette riport emlékeztet arra, hogy az Európai Bíróság több alkalommal megállapította, hogy a transznemű emberek hátrányos megkülönböztetése nemi alapú diszkrimináció lehet.

Elfogadott egy módosítást az ülés melyben a Parlament "felszólítja a Bizottságot, összhangban a Bíróság ítélkezési gyakorlatával arra, hogy a nemi identitás miatti diszkriminációt teljes mértékben vegye figyelembe a jövőbeli irányelvek és jogszabályok alkotása terén a nők és férfiak egyenlőségének területén."

A módosításhoz benyújtója Marije Cornelissen képviselő a szavazás után a következőket fűzte hozzá: "Az uniós irányelvek 2010 óta foglalkoznak a nemi identitással és az EU nemek közötti egyenlőségi stratégiája is valamint a 2011-ben életbe lépett menekültek elismerésről szóló irányelv is érinti a kérdést. Az Európai Bizottság nagy munkába kezdett ezen a téren, beleértve egy széles körű vizsgálatot és tevékenységet nemzetközi téren. Az Európai Parlament most azt reméli, az Európai Bizottság a jövőbeli jogszabályok és irányelvek javaslataiban is már integrálni fogja a nemi identitást."

Michael Cashman EP-képviselő az LMBT frakcióközi csoport társelnöke hozzátette: "A transznemű emberek szembesülnek az Európai Unióban a legkeményebb helyzetekkel. Egy jövő hónapban nyilvánosságra kerülő tanulmányból megtudjuk, hogy a transznemű emberek harmada volt fizikai támadás alanya az elmúlt öt év során. Ez jól jellemzi mindazt az erőszakot és diszkriminációt, amivel a transz emberek szembesülnek és az EU-nak ezt most olyan komolyan kell vennie amennyire csak lehetséges."

Jövő hónapban teszi közzé jelentését az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége a valaha volt legnagyobb európai LMBT felmérésről, beleértve a hátrányos megkülönböztetésről mellyel a transznemű emberek szembesülnek az EU-ban és Horvátországban.

transvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook