Az Európai Parlament határozottan elítéli a homofób törvényeket és a diszkriminációt Európában

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

lmbt intergroup homofóbia

Az Európai Parlament nagy többséggel (430 mellette, 105 ellene) fogadott el egy állásfoglalást mely elítéli a homofób törvényeket és a diszkriminációt Európában. Most első alkalommal az európai választások óta mind az öt fő politikai csoport részt vett a szöveg véglegesítésében.

Mai állásfoglalásában az Európai Parlament "határozottan elítéli a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés valamennyi formáját".

A parlament a keddi vitát követően fogadta el a hivatalos álláspontot és csaknem egyhangúlag kéri az Európai Bizottságot és az európai kormányokat, hogy védje jobban a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek jogait.

Az állásfoglalás különösen elítéli az EU-országokban mostanában született törvényeket és javaslatokat (Litvánia, Lettország, Magyarország) és az Európa Tanács tagállamai közül Oroszországot, Ukrajnát és Moldovát ahol büntethető cselekmény lett a homoszexualitásról nyilvánosság előtt pozitívan beszélni.

Ezek a törvények és törvényjavaslatok szellemisége szerint az LMBT emberek elfogadása, támogatása illetve az irányukban tanúsított tolerancia "meleg propaganda". Ezeknek a törvényeknek az alkalmazásával már tisztes polgárokat tartóztattak le és pénzbírsággal sújtották őket, lelegitimálják a homofóbiát és néha az erőszakot is, ezt mutatta a helyzet Kijevben és Szentpéterváron is nemrég.

Így nyilatkozott Ulrike Lunacek EP-képviselő aki az LMBT Intergroup társelnöke a Parlamentben: "Ez az óriási támogatás a politikai csoportoktól azt mutatja a homofóbok alól kicsúszik a talaj Európában.

A politikusoknak Litvániában, Lettországban, Magyarországon, Oroszországban, Ukrajnában és Moldovában tudomásul kell venniük: Európában minden politikai család elfogadhatatlannak tartja a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozását olyan módon ahogyan ők teszik. Nem nyugszunk addig amíg ezeket a törvényeket hatályon kívül nem helyezik és az LMBT emberek ezekben az országokban nem élhetnek félelem nélkül.

Michael Cashman EP-képviselő , aki szintén társelnöke a frakcióközi csoportnak hozzátette: -"A homofóbia, a leszbofóbia és a transzfóbia még mindig túl sok ember számára a kegyetlen valóság Európában.

Azonnal cselekednünk kell: az antidiszkriminációs irányelv, a gyűlölet-bűncselekményekről alkotott kerethatározat, az anyakönyvi dokumentumok elismerése és annak hatásai.. ezek olyan kézzelfogható intézkedések melyeket megtehetünk az elkövetkező két évben. Reméljük Viviane Reding és a Tanács jó szándéka melyet ebben a vitában ígértek megmutatkozik majd ennek során."

Magyarországnak sikerült felkerülni erre a negatív listára, íme a cselekmények melyeket az állásfoglalás H pontjában említenek: Mivel Magyarországon a szélsőjobboldali Jobbik által benyújtott törvénymódosító javaslat büntethetővé tette volna a "szexuális devianciák népszerűsítését"  és egy helyi rendeletet terjesztett elő a Fővárosi Önkormányzatban a Fidesz, hogy korlátozzák az "obszcén felvonulásokat" így utalva a Budapest pride-ra bár ezeket a javaslatok később elvetették."

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook