Az Európai Bizottság antidiszkriminációs kampánya Magyarországon

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

diszkrimináció ellen EBH

Az Európai Bizottság „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen.” kampány keretében egy hat hirdetésből álló sorozatot jelentetett meg 2012 áprilisában, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyeken erősödő diszkriminációra, és elősegítse az EU és a nemzeti diszkriminációellenes jogszabályok megismerését.

A munkanélküliség napjainkban egész Európában igen magas, és az állásban lévő munkavállalók is gyakran bizonytalanok jövőjükkel kapcsolatban. Ez fokozhatja a diszkriminációt, és arra késztetheti az embereket, hogy elrejtsék vagy minimalizálni próbálják az egymás között fennálló különbségeket. Ezért nagy jelentőséget nyer a munkahelyi diszkrimináció elleni küzdelem, valamint a tájékoztatás a nemzeti egyenlőségi testületekről, amelyek segítséget nyújtanak és tanácsot adnak a hozzájuk fordulóknak.

Emellett az információs kampány támogatja a sokszínűséget, és annak az európai társadalomra gyakorolt előnyös hatásait.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a magyarországi kontaktpontja ennek az akciónak. Hasonlóan a tagállamokban működő nemzeti egyenlőségi testületekhez, a hatóság a plakátok kivitelezésében közvetlenül nem vett részt. A kampány kreatívjai minden országban azonos arculattal jelennek meg.

A plakát szövege egy sorompó képében jelenik meg, amely eltakarja a szereplő arcának egy részét, ugyanis a diszkrimináció hatására előfordulhat, hogy az érintett személy elrejti, vagy el szeretné rejteni valódi egyéniségét munkatársai, munkaadója vagy lehetséges munkaadója elől. A hirdetések a kampány központi üzenetével végződnek – a diszkrimináció törvényellenes, és küzdenünk kell ellene.

Hazánkban a kampány a fogyatékosság, az életkor és a szexuális orientáció miatti hátrányos munkahelyi megkülönböztetésre fókuszál. Budapesten, Szegeden és Debrecenben city light közterületi hirdetések formájában 2012. április 16-30 között a villamos és buszmegállókban találkozhat vele a lakosság. Összesen 1200 poszter került kihelyezésre. Ezzel párhuzamosan a Metropolban 5, a Blikkben 3 és a Reggelben 2 alkalommal jelentették meg az akció plakátjait.

Az Európai Bizottság által szervezett akció az EU minden tagállamában aktív, s része az a 27 tagállam nyelvén készült videoklip is, amely a kampány weboldaláról tölthető le:

http://ec.europa.eu/justice/fdad/cms/stopdiscrimination/

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook