szombat ápr. 27

Az Európai Parlament szerint az EU-nak többet kellene tennie a transzneműek jogaiért

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
ep ep intergroup

Az Európai Parlament határozottan állást foglalt a transznemű emberek alapvető jogainak biztosításának érdekében. Június 17-i döntésük értelmében hivatalosan elismerték a nemi identitáson alapuló diszkriminációt, elérhető nemi helyreállító beavatkozásokat kérnek és ragaszkodnak ahhoz, hogy a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kezdeményezések a jövőben foglalkozzanak a nemi identitás és a nemváltás kérdéseivel.


A Figueiredo jelentés (amelynek végleges verzióját még írják) az Európai Unió 2006-2010 közötti ütemterve a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségi politikáját illetően, konkrétabb intézkedéseket sürget a nemi identitáson alapuló diszkrimináció ellen.

A jelentés a következőkre tér ki:

  • Az EU foglalkozzon a szexuális irányultság és/vagy a nemi identitás szerinti többszörös diszkrimináció kérdésével;
  • Felszólít, hogy EU gender-politikája a jövőben foglalja magába az LMBT esélyegyenlőség kérdését;
  • Hangsúlyozza, hogy a nemváltó beavatkozások legyenek elérhetőek, beleértve a társadalombiztosítási finanszírozás lehetőségét;
  • Kéri, hogy a nők és férfiak közti esélyegyenlőség területén meghirdetett EU-s programok egyértelmű módon is hivatkozzanak a nemi identitás és nemváltás problémáira.

Ulrike Lunacek és Michael Cashman EP képviselők az LMBT munkacsoport társelnökei elmondták, nagy örömükre szolgál a jelentés elfogadása, mivel ez igazi mérföldkő e nemek közötti egyenlőség EU-ban való biztosítása felé mindenki számára - beleértve a transznemű állampolgárokat is. Egyértelműen kimondja, hogy a nemi esélyegyenlőségi stratégiáknak foglalkozniuk kell a nemi identitással és ezzel határozott álláspontot alakít ki a transznemű emberek alapvető jogait illető kérdésekben a jövőben.

Raül Romeva i Rueda az LMBT Intergroup alelnöke még hozzátette, hogy az Európai Parlament ma megmutatta, hogy a transznemű polgárok jogai nem kevésbé fontosak, mint másoké. Erős jelet küldött és bízom benne, hogy a Bizottság követni fogja ezeket az elveket és egyértelműbben kezeli majd a nemi identitáson alapuló diszkrimináció kérdését.

Az Európai Bizottságnak a jövőben figyelembe kell vennie ezt a jelentést, amikor a nemek közötti esélyegyenlőség területén tervez intézkedéseket.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook