Aggasztóan nő a türelmetlenség a másság iránt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

másság intergroup

A gazdasági válsággal együtt Európa-szerte erősödik a társadalmi kirekesztés, nő a türelmetlenség mindenféle másság iránt - hangzott el az Európai Parlament Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Intergroupjának csütörtöki strasbourgi ülésén, amelynek témája az volt, hogy a 2004 után csatlakozott tagállamokban mennyire érvényesülnek az LMBT közösség jogai. Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, a frakcióközi munkacsoport tagja az ülésen arról számolt be, hogy Magyarország épp a melegek jogainak szűkítésére készül az új alkotmány tervezete szerint.

Magyarországon, ahogy Európa sok más országában, a gazdasági válság fölerősítette az intoleranciát mindenféle mássággal szemben. Ebből a szempontból nincsenek különbségek a régi és új tagállamok között  - fejtette ki Göncz Kinga. A képviselő az Intergroup ülésén elmondta: Magyarország, amely valaha a térség egyik olyan minta állama volt, amelyben az LMBT közösséghez tartozó emberek jogai a rendszerváltás után egyre szélesebb körben érvényesültek, mára lemaradni látszik ezen a téren.

A nyolcvanas évek végén az elsők között voltunk, ahol megalakultak a melegek érdekvédelmi szervezetei, ahol 1997 óta megrendezték a Meleg büszkeség napját. A felvonulásokon, kulturális rendezvényeken évről évre egyre többen vettek részt, sok ismert művész, politikus is, fölhívva a figyelmet arra, hogy a társadalom minden tagjának egyenlő jogai vannak, és mindenkit egyenlő tisztelet illet meg  - hangoztatta Göncz Kinga. A képviselő aggasztónak nevezte, hogy a szélsőjobboldal előretörésével az LMBT közösséggel szemben is megszaporodtak az erőszakos cselekmények.  Visszalépést jelent a korábbiakhoz képest, hogy a Fidesz-KDNP készülő alkotmánytervezetében nem terjed ki a diszkrimináció tilalma a szexuális orientációra, s hogy a dokumentum a házasságot kizárólag férfi és nő közötti intézményes kapcsolatként határozza meg  - mondta a képviselő.

Göncz Kinga ugyanakkor bíztatónak nevezte, hogy a civil szervezetek erőre kapnak és egyre erősebben hallatják a hangjukat. Ennek jele, hogy április 15-ikén közösen demonstrálnak az LMBT közösséghez tartozók azokkal a tüntetőkkel, akik a sajtószabadságért és a demokrácia vívmányainak védelme érdekében mennek utcára.

Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook