Göncz Kinga a mai EP határozatról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

elfogadás Göncz Kinga

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban nagy többséggel elfogadott, többpárti kezdeményezésű határozatban ítélte el a homofóbiát, a szexuális orientáción és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés megnyilvánulásait.

Az állásfoglalásban az EP mélységes sajnálatának adott hangot amiatt, hogy még nem mindig tartják teljes mértékben tiszteletben a leszbikusok, homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek (LGBT) alapvető jogait.

Olyan elfogadó társadalmi környezetet kell kialakítani Európában, amely tiszteli a másságot - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő a kérdésről folytatott vitában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió olyan értékközösség, amely az egyenlőségen, a diszkriminációmentességen, az emberi méltóság tiszteletén alapul. "Ez mégsem adatik meg mindenkinek" - jegyezte meg.

"A melegek jogainak a biztosítása terén is bőven van tennivalónk. Még mindig nem sikerült elfogadnunk az Európai Unió horizontális antidiszkriminációs irányelvét, amely mindenki számára széles körben garantálná a megkülönböztetéstől való mentességet. Nem biztosított az azonos nemű párok szabad mozgása, mivel a kapcsolatok legalizálásának kölcsönös elismerése sem megoldott minden tagállamban. Hiányzik a gyűlöletbeszéd, a gyűlöletcselekmények elleni EU-szintű fellépés, noha azt az Európa Tanács ajánlása is fontosnak tartja" - mondta Göncz Kinga.

A szocialista EP-képviselő szerint a jogszabályi környezet megteremtése csak az egyik fontos tényező a hátrányos megkülönböztetés megszüntetésében.

"Olyan elfogadó társadalmi környezetet kell kialakítanunk Európa-szerte, amely tiszteli a másságot. Ebben a politikai szereplőknek, a médiának, az oktatásnak is nagy szerepe van" - mondta.

Göncz Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország színvonalas diszkriminációellenes jogi szabályozással rendelkezik.

"Ugyanakkor azt látjuk, hogy a rendőrség az idén sorrendben már másodszor próbálta betiltani a Meleg Büszkeség menetét. A menet résztvevői folyamatos rendőri védelemre szorulnak a szélsőségesek ellentüntetései miatt" - tette hozzá, és úgy vélekedett, hogy "a mássággal szembeni türelmetlenséget felerősíti az azokat megengedő politikai retorika".

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook