csütörtök ápr. 25

A transzneműek helyzete az Európai Unióban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
ep európa

Az Európai Parlament Nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának tagjai és a nemzetközi LMBT munkacsoport konferenciát szervezett a transzneműek helyzetével kapcsolatban mára. Azzal foglalkoztak mennyire illeszkednek a transznemű emberek számára biztosított jogok az unió nemi esélyegyenlőségi törvényeibe. Fel szeretnék hívni a figyelmet a transznemű emberek jogi és szociális helyzetére és ezzel együtt arra, hogy az európai szintű intézményeknek milyen nagy szerepe van a transznemű emberek alapvető joganak megvédésében.

Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa egy nappal a konferencia előtt tette közzé a következő cikket blogjában:

Kényszerített válás és streilizáció - ez a realitás sok transznemű ember számára

A transznemű emberek jogait még mindig semmibe veszik és megsértik, de azért a megértés és elfogadás halvány jelei is kibontakozóban vannak. Az egyik jó példa, talán a megoldás is hosszabb távon, az Íroszágban lakó Lydia Foy esete. Eredetileg férfinak született, de már 1992 óta nőként élte életét. Idén nyáron végre siker koronázta évek óta tartó, a jogi elismerésért folytatott harcát, azért, hogy az ír állam hivatalosan is nőnek ismerje el és megkapja az ezt igazoló módosított születési anyakönyvi kivonatot.

A legtöbb ember jogi értelemben vett férfi vagy nő státusza megegyezik valódi nemével. Azonban, a transznemű embereknek is megvan a megfelelő identitásuk és azt szeretnék, hogy jogi, szociális és néha még fizikai státuszuk is ezzel megegyező legyen.

Az 1997-ben Lydia Foy által benyújtott kereset tíz évvel később került csak az Európai Közösség Legfelsőbb Bíróságához. A Bíróságnak ekkor jutott tudomására, hogy Írország megszegi az Európai Unió által elfogadott Emberi Jogok Konvencióját azzal, hogy nem biztosítja Dr. Foy-nak, hogy az általa választott neműként legyen elismerve. Még 2,5 év kellett az ír kormánynak, hogy elismerje, hogy az ír törvények nincsennek összhangban az Európai Unió Konvenciójával. 2010 júniusában az ír kormány visszavonta a Legfelsőbb bíróság felé az előzőleg ezügyben benyújtott fellebbezését és hivatalosan is elismerte Lydia Foy-t nőneműnek.

Az ír kormány egy olyan törvényjavaslatot fog beterjeszteni, mely kezdeményezi, hogy a transznemű embereket az általuk választott neműként ismerjék el és lehetőséget biztosítanak a születési anyakönyvi kivonat ennek megfelelő módosításához. Az ír kormány egy egyszerre több törvényhozási területet is beolvasztó munkacsoportot hozott létre, melynek célja, hogy megteremtsék azokat a jogi kereteket, melyek tiszteletben tartják a transznemű emberek emberi jogait. Nagyon nagy jelentősége van, hogy a transznemű közösség képviselői, és más szakértők is tagjai legyenek ennek a munkacsoportnak. Ez nagyon jó például szolgálhatna az olyan országok számára, melyek jelenleg már tervbe vették ezeknek a jogi feltételeknek a fejlesztését. Ilyen országok például Portugália, Magyarország és Hollandia.

Még mindig mentális betegségként kezelik

Írország nem az egyetlen olyan ország, ahol a transznemű emberek általuk választott neműként való jogi elismerése akadályokba ütközik. Az Európai Közösség jónéhány tagállamában semmilyen intézkedés nem történt a hivatalos elismerést illetően, ezzel azonban a transznemű emberek kerültek lehetetlen jogi helyzetbe. Sok tagállamban még mindig használatban vannak az orvosi kategóriák, melyek a transzneműséget mentális betegségnek minősítik.

Még gyakoribbak az olyan intézkedések, melyek lehetetlen választás elé állítják a transznemű embereket, mint például a "kényszer válások" és a "kikényszerített sterilizáció". Ez azt jelenti, hogy csak azon transzexuálisoknak van joga a születési anyakönyvi kivonat megváltoztatását kezdeményezni, akik nem házasok vagy elváltak, akik már túl vannak a nemátalakító operációkon és végérvényesen terméketlenek. Ez a valóságban azt jelenti, hogy a kormány kötelező orvosi beavatkozásokat ír elő jogi okokra hivatkozva, olyan követelményeket támaszt, melyek egyértelműen ellentétesek az emberi jogok és az emberi méltóság alapelveivel.

Azért van néhány pozitív jogi előrehaladás is a kérdésben. Az Ausztriai Adminisztratív Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kimondta, hogy a nemváltoztatásnak nem lehet előfeltétele a műtét, és Németországban a Föderációs Legfelsőbb Bíróság 2005-ben elfogadhatatlannak minősítette, hogy a sebészeti beavatkozás a nemváltoztatás feltétele legyen.

A fizikai és morális biztonsághoz való teljes jog

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ide vonatkozó törvényei szerint minden országban gyors és átlátható eljárások kialakítására van szükség ahhoz, hogy a transznemű emberek megváltoztathassák a hivatalos dokumentumokon szereplő nevüket és nemüket.

2002-ben az Egyesült Királyság kontra Goodwin ügyben a Strasbourg-i Bíróság Képviselőháza kihangsúlyozta, hogy a XXI. században az államnak kötelessége eredményesen védelmezni a transznemű emberek jogait. Ugyanúgy megilletik őket is a személyes fejlődéshez és a fizikai és morális biztonsághoz való jogok, akár a társadalom összes többi tagját. Ezzel mindenki egyetért.

Jelenleg szerte Európában mindenhol szükség van a párbeszédre a transznemű embereket súlytó diszkrimináció visszaszorítása érdekében. Az egyik ilyen lépés egy összehasonlító felmérés lenne, melynek eredményét irodánk a jövő év elején tenné közzé, s melynek témája az Európa minden részében szexuális orientációval és nemi identitással összefüggésben tapasztalható továbbra is fennálló diszkrimináció lenne.

pinkvanilla.hu

Ajánlott oldal: transvanilla.hu - információk a transzneműségről

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook