szombat ápr. 27

Szakemberek a transzszexuálisokért III. rész - Professzor Miroslav L. Djordjevic

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
miroslav djordjevicdjordjevic

Szakemberek a transzszexuálisokért sorozatom harmadik interjúalanya a nemrég elhunyt Sava Perovic tanítványa és volt munkatársa. Professzor Miroslav Djordjevic saját klinikát vezet évek óta Belgrádban, ahol genitális műtétekkel foglalkoznak. Végeznek Male to Female és Female to Male nemi átalakító műtéteket is.

HB: Mikor kezdett nemi helyreállító műtéteket végezni és hogyan került kapcsolatba ezekkel a műtétekkel?

MD: 15 éve kezdtem nemi helyreállító műtéteket végezni jó barátommal és tanárommal Professzor Perovic-al. Eleinte interszexuális műtéteket hajtottunk végre gyerekeken, aztán volt néhány betegünk veleszületett mellékvese-hyperplasia-val és utána kezdtünk el male to female illetve female to male nemi helyreállító műtéteket végezni.

HB: Hány műtétet végez évente és milyen arányban MTF illetve FTM beavatkozások ezek?

MD: Több, mint 40 ilyen műtétet hajtunk végre évente és több a female to male páciens, mint a male to female.

HB: Milyen gyakran vannak magyar betegei?

MD: Azt hiszem két magyar betegünk volt, nem több.

HB: Eddigi munkásságából mire a legbüszkébb?

miroslav djordjevicMD: A betegeimre vagyok a legbüszkébb és a műtét utáni elégedettségükre, a mosolyra az arcukon és arra, hogy jó velük a kapcsolatom. Büszke vagyok az eredményeimre és a csapatomra, aminek óriási szerepe van a jó eredmények elérésében.

HB: A sikeres műtétek aránya kiemelkedően magas és nagyon kevés a komplikáció. Emellett az interneten fellelhető fotók szép eredményeket mutatnak. Mi a különbség, mi a "titka"?

MD: Már említettem korábban, hogy a jó csapatmunka milyen kulcsfontosságú a jó eredményekhez, na meg persze a többéves gyakorlat, ami nekem a nagyon hosszú urológiai gyakorlatomnak is köszönhető.

HB: Milyen eljárásokon dolgozik és tudja-e még fejleszteni a már meglévő technikákat?

MD: A legfontosabb a female to male nemi helyreállító eseteknél a húgycső kivezetése. Ezért állandóan keressük a megfelelő technikát, aminek köszönhetően rövidebb lehet a műtét utáni felépülés és az eredmény is jobb lehet.

HB: Mostanában egyre inkább láthatóak a transznemű gyerekek és el is látják őket, mégis az SOC (Standards of Care) a műtétekhez a 18 éves kor betöltését írja elő. Mi erről a véleménye?

MD: Nálunk Szerbiában a hatályos törvények értelmében 18 éves kor alatt nem végezhetőek el nemi helyreállító műtétek és nem kaphatnak hormonkezelést sem ezek a betegek 18 éves koruk előtt.

HB: Magyarországon a transzszexuális ember elmegy egyszer egy pszichológushoz és egyszer egy pszichiáterhez aztán hivatalosan nemet válthat. Nem követjük a World Professional Association for Transgender Health (WPATH) standards of care (SOC) előírásait és semmilyen más irányelvet sem, mindemellett a műtétek költségeit sem fedezi a TB (esetleg 10 %-ban). Mit gondol erről?

MD: Aki olvasta a WPATH SOC-t az láthatja, hogy a transznemű emberek érdekében született és nem ellenük szól. Muszáj az előírásokat betartani, hogy elkerüljük az olyan helyzeteket, amikor valaki azt mondja: "az előző nemem szeretném".

HB: Áprilisban szomorúan és megrendülten értesültünk Prof. Sava Perovic haláláról. Önök ketten együtt dolgoztak és jól ismerte őt, megosztaná velünk néhány gondolatát róla?

MD: A weboldalamon is látható néhány gondolat, amelyet a szívem mélyéből írtam Professor Sava Perovic-ról. Nagyon szomorú voltam, amikor meghalt, de számára ez megkönnyebbülés volt. A világ soha nem lesz már ugyanolyan Sava nélkül, vidám volt és többet akart, élni szeretett volna. Sava volt az egyetlen optimista ember, akit volt szerencsém valaha ismerni. Bármikor volt valami probléma, Sava tudta hogyan lehet megoldani azt. A barátom volt és a legjobb tanárom.

Készítette: H. Barnabás - pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook