kedd ápr. 23

Szakemberek a transzszexuálisokért I. rész - Dr. Tolnai Valéria

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail
transznemű zászlóInterjú

Ebben a sorozatunkban olyan szakértőkkel készítünk rövid interjúkat akik részt vesznek vagy vettek a transzszexuálisok egészségügyi ellátásában.  Első alanyunk  a TS közösségben kifejezetten közkedvelt pszichiáter Dr. Tolnai Valéria.

 

 


Mióta foglalkozik transzszexuális betegekkel?

13 éve.

Hogyan határozná meg a transzszexualitás fogalmát?

Megingathatatlan meggyőződés a másik nemhez való tartozásban, mely mellett egyéb súlyos pszichiátriai és belszervi betegségek nincsenek jelen.

Mennyire ismerik ma Magyarországon a transzszexualitást?

Ezt ne tőlem kérdezze!  :)

Ma Magyarországon egy pszichiátriai és egy pszichológiai szakvélemény illetve nemtől függően egy urológiai vagy nőgyógyászati lelet birtokában nemet lehet váltani. Ön szerint ez mennyire működőképes, nem lenne indokolt a szigorítás?

Két független pszichiátriai szakvéleményre van szüksége / a gyakorlatban a N.Gertrúd iigaszságügyi pszichológusi véleményét is elfogadják az egyiknek/ és arra, amit írt. Szerintem a korábbi gyakorlat, hogy endocrinológiai /hormonokkal összefüggő/ és genetikai vizsgálat is kell, sokkal korrektebb volt.

Mennyire jellemező, hogy a szakvélemény megszerzésén túl megkeresik önt operáció előtti vagy utáni pszichoterápiás segítségért?

Alig.

Ön szerint hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a transzszexuálisok ellátását?

Transszexuálisoknak létre kellene hozniuk egy önsegítő szervezetet, amolyan szakszervezet - félét, hogy segítsék egymást jobban, mint csak egy-két weblapon keresztül. Ha ez jogi személy lenne, lépéseket tehetnének pl. A jelenlegi egészségügyi helyzetben semmilyen más esélyt nem látok a javításra.


Dr. Tolnai Valéria1204 Budapest, Török Flóris u. 103. / Dobos u.sarok 
Telefon: 06/1- 283-7489 
Mobil:     06/20-481-2927, 06/70-948-6251

Szerző: H.B.
pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook