Első alkalommal tartottak felvonulást Ciprus görögök lakta részén

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

ciprus pride ciprus pride

Több százan - fiatalok, gyermekes családok és külföldiek egyaránt - gyűltek össze a ciprusi főváros, Nicosia Szabadság nevű terén szombat délután, hogy szivárványszínű zászlókkal átvonuljanak a törvényhozás épülete elé.Első alkalommal tartottak melegfelvonulást szombaton Ciprus görögök lakta részén a görög katolikus egyház tiltakozása és az ellentüntetők dacára.

A megmozdulás célja, hogy láthatóvá tegye ezt a közösséget, valamint "erőt és bátorságot" adjon az LMBT embereknek egy olyan országban, ahol mindössze 16 éve nem büntetik az azonos neműek közötti kapcsolatot - mondta Szotirisz Andreu, a ciprusi LMBT - leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű - közösség vezetője.

Joanna Konsztantinou, az LMBT-egyesület egy másik illetékese hozzátette: "a felvonulás célja, hogy érvényesíthessük jogainkat, nem az, hogy farsangoljunk". Ezzel arra utalt, hogy Cipruson évek óta követelik a bejegyzett élettársi közösség bevezetését, ezt azonban mind a mai napig halogatja a ciprusi kormányzat. Ugyancsak várat magára a homofób beszédet büntető törvény is. A nicosiai parlament közelében szombaton mintegy ötven tüntető - köztük papok és szerzetesek - ellenfelvonulásra készült, ezt azonban a rendőrség megakadályozta. A görög katolikus egyház élesen bírálta a "homoszexuálisok" megmozdulását.


Ciprus Pride 2014

Moszkvában ugyancsak felvonulást terveztek az orosz melegjogi aktivisták szombaton azért, hogy kiálljanak az Eurovíziós Dalfesztivál győztese, az osztrák Conchita Wurst mellett. A "szakállas nőként" emlegetett énekes diadalát ugyanis élesen elítélték orosz politikusok és közszereplők. Az esemény azonban kudarcba fulladt, mivel kevesebb mint tíz ember jelent meg a Moszkva központjában meghirdetett megmozduláson. Közülük két nőt letartóztatott a helyszínre kirendelt féltucatnyi rendőr. Az orosz melegjogi aktivisták úgy vélik, az érdektelenség oka egyrészt az, hogy a Kreml minden évben betiltja a rendezvényt, másrészt az, hogy a tavaly bevezetett törvény miatt felerősödtek a homofób megnyilvánulások Oroszországban, és a melegek félnek részt venni hasonló rendezvényen.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook