Felmentették a brit parlament alsóházának szexuális bűncselekményekkel vádolt volt alelnökét

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

brit vádakNigel Evans

Minden vádpont alól felmentették csütörtökön a brit parlament alsóházának volt alelnökét, aki ellen tavaly szexuális bűncselekmények címén indult bírósági eljárás. Az 56 éves Nigel Evans konzervatív párti képviselőt - aki az LMBT emberek jogaiért küzdő aktivistaként is közismert - tavaly májusban vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy fiatal férfiak sérelmére szexuális bűncselekményeket követett el. Evans ellen hivatalosan szeptemberben emeltek vádat; ezután lemondott parlamenti tisztségéről és a Konzervatív Pártból is kilépett, jóllehet mandátumát megtartotta. Jelenleg függetlenként látja el képviselői munkáját.  

Az ügyészség kilenc szexuális jellegű bűncselekmény - köztük nemi erőszak - gyanújával emelt vádat a politikus ellen. A vádhatóság szerint Evans a terhére rótt bűncselekményeket 2002 és 2013 között követte el, összesen hét személy sérelmére.

A prestoni koronabíróság esküdtszéke azonban ötheti bírósági eljárás után, csütörtökön egyhangúlag meghozott végzésében ártatlannak mondta ki a politikust az összes vádpontban.


Nigel Evans

Nigel Evans már a vádemelés tavaly szeptemberi bejelentése után sajtóközleményben tudatta, hogy "robusztus érvekkel" fogja bebizonyítani ártatlanságát.

Evans 1992 óta parlamenti képviselő. A vádemelés után feladott alsóházi alelnöki pozíciója előtt is több magas tisztséget betöltött a konzervatív frakcióban, 1999 és 2001 között pedig a Konzervatív Párt alelnöke volt.

A brit parlament alsó kamarájának alelnöki posztjára 2010-ben választották meg.

Nigel Evans 2010-ben, a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva tárta fel meleg mivoltát, és az interjú óta nyilvánosan és rendszeresen szót emelt a LMBT emberek jogainak érvényesítéséért.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook