Öngyilkos lett a neves brit divattervező, Alexander McQueen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

alexander mcqueenMcQueen

Kiemelkedő tehetséget gyászol a divatvilág. Negyvenéves korában, otthonában felakasztotta magát Alexander McQueen, aki 1996 és 2003 között négy alkalommal érdemelte ki a szigetország legjobb divattervezőjének címét. A Scotland Yard tájékoztatása szerint nincs szó idegenkezűségről, így szinte biztos, hogy a brit designer önkezével vetett véget az életének.

Halála egy héttel követte édesanyja, Joyce elhunytát. A melegségét nyíltan vállaló divattervező előszeretettel nevezte magát “a család rózsaszín bárányának”. A divatvilág napjaink egyik leghíresebb emberének elvesztése beárnyékolja a napokon belül kezdődő londoni divathetet, és kérdéses, sor kerül-e új kollekciója tervezett bemutatására az egy hónap múlva esedékes párizsi show alkalmából.

A sztárdizájner (aki Lee Alexander McQueen néven látta meg a napvilágot) egyszerűen Leeként emlegette magát első keresztneve alapján. Édesapja taxisofőr volt. Korán közel került a divathoz, ugyanis egészen fiatal korától kezdve ő varrta a húgai ruháit. 16 évesen otthagyta az iskolát, mivel úgy gondolta, hogy amivel igazán szeretne foglalkozni, azt az iskolapad mögött nem tudja megtanulni, gyakornoki állást vállalt jelmeztervezők és férfiszabók mellett, többek között dolgozott az Anderson & Sheppardnél, ahol az angol királyi család férfitagjainak öltönyei is készültek. Később mégis elvégezte az elit Central Saint Martins College of Art and Design divatintézetet. Ma már a legendák világába tartozik, hogy diplomamunkájának számító összeállítását teljes egészében felvásárolta az excentrikus divatújságíró és társasági személyiség, Isabella Blow, aki később múzsájává és a közismerten meleg tervező bizalmasává vált. A súlyosan depressziós Blow három évvel ezelőtt többedik próbálkozás után ugyancsak önkezével vetett véget életének.

Az első önálló kollekciója még a sokat látott briteknél is kiverte a biztosítékot, sokan nőgyűlölőnek és túl agresszívnak tartották, ekkor ragadt rá a brit divathuligán jelző, amit még a mai napig sem tudott levetkőzni. A nőkre erős sminket festett, és lehetetlenül szorosra fűzette a mídereket, amelyek később az egyik védjegyévé váltak.

1996-ban az LVMH egyik kulcsembere, Bernard Arnault elhívta a Givenchyhoz, ahol Gallianót váltotta, a fiatal brit tervező. Azonban az első kollekció hatalmas csalódást okozott, mind saját maga, mind pedig a divatkritikusok számára. Ezek után kicsit visszavett túlságosan harsány stílusából, és az első sikertelen bemutatót még számos sikeresebb követte. Ekkor már érezte, hogy a Givenchy-ház nem neki való, ezért 1999-ben megalapította saját divatházát, azonban a szerződése lejártáig a nagy múltú divatcégnél maradt. 2001-ben a Gucci megvásárolta McQueen vállalatát, és ettől kezdve a divatdiktátor "csak" kreatív igazgatóként és főtervezőként dolgozott a saját nevével fémjelzett márkának.

Gyakran hordták ruháit Nicole Kidman, Penélope Cruz és Rihanna. Lady Gaga videóiban is sűrűn láthatóak McQueen által tervezett darabok. A Bad Romance című slágerével tavaly ősszel egy párizsi McQueen divatbemutatón debütált és az ő ruháit viseli a dal klipjében is. Ruháit olyan hírességek is hordják, mint a megdöbbentő klipjeiről híres Björk vagy a britmániás Gwyneth Paltrow, de a Szex és New York mozifilm londoni bemutatójára Sarah Jessica Parker is egy McQueen koktélruhában jelent meg a vörös szőnyegen.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook