Koalíciós vita az azonos neműek jogairól Németországban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

németországmelegházasság

Az azonos neműek jogairól kezdődött koalíciós vita hétfőn Németországban. Az időpont nem véletlen, ugyanis pontosan tíz évvel ezelőtt, 2001 augusztus 1-jén lépett életbe az országban az azonos neműek házasságkötését, hivatalos elnevezéssel a bejegyzett partneri viszonyt engedélyező törvény. A hamburgi Kai Wendel és Kai Eckstein kereken egy évtizeddel ezelőtt kelhetett egybe, két héttel azután, hogy az alkotmánybíróság szentesítette az erre vonatkozó törvényt.

Az azonos neműek számára a szóban forgó törvény széles körű jogokat biztosít, bírálói szerint azonban még mindig nem illetik meg őket ugyanazok a jogok, amelyeket a különneműek élveznek. Ebből kiindulva a tízéves évforduló előestéjén Sabine Leutheusser-Schnarrenberger liberális igazságügyi miniszter törvénytervezetet terjesztett elő, amelyben mindenekelőtt azt sürgette, hogy a bejegyzett partneri viszonyt létesítők a házasságban élő különneműekkel azonos bánásmódban részesüljenek.

A koalíciós partner konzervatívok azonban hétfőn elutasították ezt. Günter Krings, a CDU Bundestag-beli frakciójának helyettes vezetője egy nyilatkozatban kizárta ezt, azt hangoztatva, hogy a tervezetben foglaltak minden alapot nélkülöznek. A konzervatívok álláspontját megfogalmazva Krings úgy vélte, hogy van különbség a házasság és a bejegyzett partneri viszony között. Ennek - mint fogalmazott - a törvényekben is tükröződnie kell.

Hasonlóan nyilatkozott a kisebbik keresztény párt, a CSU parlamenti csoportjának vezetője is. Stefan Müller ugyancsak kizárta a bejegyzett partneri viszony reformját. A konzervatív pártok nem fogják azonos módon kezelni azt, ami nem azonos - hangoztatta Müller, hozzátéve, hogy az államnak különleges módon kell védenie a férfi és a nő közötti házasságot, valamint a családot.

A bejegyzett partneri viszonyt annak idején az akkori szociáldemokrata-zöld kormány határozta el. A homoszexuális, illetve leszbikus párok számára ezáltal lehetővé vált, hogy az anyakönyvi hivatal előtt örök hűséget esküdjenek egymásnak. Jogi tekintetben azonban ez a viszony nem azonos értékű a férfi-nő házassággal. Az azonos neműek például gyermeket nem adoptálhatnak, és az adózás területén is más bánásmódban részesülnek, mint a különneműek.

Az érintettek régóta tiltakoznak ez ellen, élvezve a liberális Szabad Demokrata Párt, valamint az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek támogatását. Az "úttörő" Kai Wendel és Kai Eckstein egy hétfői interjúban sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy noha kötelezettségeik azonosak a különneműekével, a jogok terén már elmaradásban vannak.

Forrás: MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook