Brit politikus: "az emberek dolga eldönteni, hogy kivel kötnek házasságot"

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

melegházasság melegbarát

Az emberekre kell bízni annak eldöntését, hogy kivel kötnek házasságot - írta szombaton megjelent cikkében a brit kormány esélyegyenlőségi államtitkára, aki hitet tett az azonos neműek házasságának egyenjogúsítását célzó kormányzati tervek megvalósítása mellett.


Lynne Featherstone, aki a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció kisebbik pártját, a Liberális Demokratákat képviseli a kabinetben, a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap által közölt írásában annak a véleményének ad hangot, hogy a házasság "nem az állam és nem az egyház tulajdona ... hanem az embereké".

 

A lap felvezető kommentárja szerint a politikus ezzel figyelmeztette az egyházakat: nincs kizárólagos joguk annak eldöntésére, hogy ki kivel köthet házasságot.

A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján a homoszexuális párok úgynevezett "polgári partneri viszonyra" léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.

A konzervatív-liberális brit kormány azonban a brit házassági törvény reformját tervezi. A tervbe vett módosítás - amelyről a jövő hónapban kezdődik társadalmi konzultáció - megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg, és házasságnak ismerné el az azonos neműek frigyét is.

A reformot ugyanakkor sokan ellenzik. Lord Carey, Canterbury volt érseke, az anglikán egyház korábbi legfőbb vallási méltósága nemrégiben kijelentette, hogy az azonos neműek házasságának törvényesítése "kulturális és teológiai vandalizmussal" érne fel.

Lynne Featherstone esélyegyenlőségi államtitkár szombati cikkében leszögezte: a kormány tudja, hogy "egyes vallási csoportok milyen erőteljes érzelmeket táplálnak" a kérdéssel kapcsolatban, éppen ezért kívánja meghallgatni véleményüket, és együttműködésre törekszik velük.

A liberális politikus szerint ugyanakkor a kormánynak "egy sor más véleményre is figyelemmel kell lennie".

Lynne Featherstone szerint "nem a melegjogok és a vallásos hit közötti csatáról, hanem a családi, társadalmi és egyéni szabadságjogok alapvető elvéről van szó".

Az államtitkár azt írta: meggyőződése, hogy ha két ember szereti egymást és együtt kívánja leélni életét, akkor meg kell adni nekik a polgári házasság lehetőségét, "akár melegek, akár nem".

A politikus egyenes utalást tett arra, hogy a brit kormány nem akarja az egyházakat azonos neműek összeadására kényszeríteni. "Egyszer és mindenkorra szeretném tisztázni: az egyházi házasságkötés (rendjén) nem változtatunk" - írta.

Lynne Featherstone felteszi ugyanakkor azt a kérdést is, hogy miért kellene megtagadni a házasságkötés rítusát olyan homoszexuális vagy leszbikus emberektől, akik fel akarják mutatni egymás iránti elkötelezettségüket, és ezt meg akarják osztani családjukkal és barátaikkal.

"Büszkének kell lennünk azokra, akik szeretik egymást, és arra a társadalomra, amely szerelmüket egyenlőnek ismeri el" - áll a brit politikus szombati írásában.

MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook