Először eskettek össze melegeket és leszbikusokat New Yorkban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

usamelegházasság

Két nagymama összeadásával kezdődött el vasárnap New York államban a melegek és leszbikusok legális egybekelésének első napja.

Az 54 éves Kitty Lambert és az 53 éves Cheryle Rudd néhány perccel éjfél után mondta ki a boldogító igent egy igen népszerű házasságkötő helyen, a Niagara Vízesés Állami Parkjának Luna szigetén. Vasárnaptól New York lett a hatodik és egyben a legnépesebb amerikai tagállam, amelyben legálissá vált az azonos neműek házassága.

A több mint egy évtizede együtt élő Lambert és Rudd esküvőjén több száz barát és érdeklődő mellett jelen volt a két asszony előző házasságaiból született öt felnőtt gyermek és 12 unoka is.

Az Egyesült Államok legnagyobb lélekszámú városában, a 8 milliós New York Cityben estig a tervek szerint összesen 823 párt fognak összeadni. A város polgármestere, Michael Bloomberg, aki maga is támogatta az azonos neműek egybekelésének legalizálását, a városi önkormányzat két férfi alkalmazottját fogja házastársakként anyakönyvezni.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója június 24-én írta alá az azonos nemhez tartozók házasságát legalizáló törvényt. Szövetségi szinten a házasság intézményét egy 1996-ban, Bill Clinton elnöksége alatt elfogadott törvény szabályozza, amelynek értelmében frigy csak egy férfi és egy nő között jöhet létre. A szövetségi kormány februárban lemondott róla, hogy a jogszabálynak érvényt szerezzen a bíróságokon, Barack Obama elnök pedig a héten bejelentette, hogy támogatni fogja a törvény visszavonását.

A melegházasságok ellenzői vasárnap délutánra tüntetéseket hirdettek meg New York állam több városába.

Forrás: MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook