A Budapest Pride orosz barátainkkal való szolidaritási nyilatkozata

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

meleg felvonuláslmbt

A 16. Budapest Pride szervezőiként mélyen lesújtott bennünket a hír, hogy tegnap Moszkvában szétverték az orosz leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transznemű (LMBT) emberek egyenjogúságáért, láthatóságáért szervezett felvonulást. Elszomorító, hogy a vallás nevében támadták meg a békés menetet.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az orosz hatóságok nem az erőszakot alkalmazó ellentüntetőket, hanem a szabadságért, az emberi jogokért küzdő aktivistákat hurcolta el. Felháborító az is, hogy a strasbourgi európai emberi jogi bíróság áprilisban jogerőssé vált döntése ellenére Oroszország ismét ellene tett a határozatnak, és idén ismét betiltotta a melegfelvonulást.

Teljes szívvel támogatjuk orosz barátainkat – az orosz LMBT és az őket támogató embereket –, az ő bátorságuk példamutató számunkra is. Veletek vagyunk!

A szivárványzászló egy szimbólum: a sokszínűségé és annak elfogadásáé. Üzenete egyetemes, ahogyan a szabadsághoz és az emberi jogokhoz való jog is az.

Magyarországon június 18-án, szombaton tartjuk a Meleg Méltóság Menetet, melyet januárban a fővárosi rendőrség jogtalanul betiltott. Köszönhetően a magyar bíróság döntésének, amely érvénytelenítette ezt a határozatot: az idén hosszabb útvonalon, a Parlament utcájáig vonulhatunk, hogy ezzel is tiltakozzunk az új magyar alkotmány LMBT embereket diszkrimináló volta miatt. A hazai történésekből kitűnik, hogy nem adhatjuk fel a küzdelmet, folyamatosan tennünk kell szabadságunkért.

Orosz társaink, sokszor életük veszélyeztetésével, mindent megtesznek, hogy érvényesítsék jogaikat. Minden tiszteletünk a tiétek. Büszkék vagyunk rátok, erőt adtok. Harcoljunk együtt az egyenlő jogokért! Most mi jövünk!

Testvéreitek a pride-ban,

a 16. Budapest Pride szervezői

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook