Megfélemlítéssel lehetetlenítette volna el a rendőrség a melegfelvonulást

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

meleg felvonulásbudapest pride

Nem volt hajlandó kordonokat állítani a rendőrség, csak lebegtették, hogy milyen módon fogják védeni a Meleg Méltóság Menetet, teljesíthetetlen feltételekhez kötötték a biztosítást. Amikor a szervezők kitartottak eredeti terveik mellett, előkerültek a kordonok, és a rendőrség végül megfelelő módon biztosította a felvonulást. A szélsőjobboldaliak nemcsak a menetet, hanem az utána tartott Rainbow Partyt is támadták, és két melegverés is történt a felvonulás estéjén. A szervezők panaszt tesznek a rendőrök viselkedése miatt.


A múlt szombati Meleg Méltóság Menet hivatalos indulási időpontja előtt alig két órával a Hősök terén közölte a szervezőkkel a menetet biztosító rendőri vezető, hogy a korábbi megbeszéléssel ellentétben nem állítják fel a szervezők által kért kordonokat és beengedő kapukat. A helyszínre érkező Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány ezt úgy módosította, hogy akkor fogják felhúzni a kordonokat, ha fizikai veszély fenyegeti a felvonulókat.

 

„Győzködtük őket, hogy akkor már késő lesz, és hogy ez lehetőséget ad a szélsőjobboldaliaknak, hogy a tömegbe keveredjenek” – mondta Steigler Sándor, a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) kuratóriumának elnöke.

A rendőrség a jogszabályban előírt 10%-nál kétszer több rendezőt követelt a szervezőktől. A szervezők konzultáltak a Társaság a Szabadságjogokért jogi szakértőivel, akik elmondták, a rendőrségnek nincsen joga betiltani a felvonulást akkor sem, ha ez a követelmény nem teljesül. „Azt is számon kérték, hogy hol van az egészségügyi biztosítás, amelyet nem ír elő semmilyen törvény. Kifejezetten olyan érzésünk lett, mintha a rendőrség szabotálni akarná a felvonulást” – tette hozzá Mocsonaki László, az SZMA kurátora.

„Európában nem tartják demokratikus országoknak azokat, ahol nem engedélyezik az LMBT felvonulásokat. Ha lemondjuk, a rendőrség és a konzervatív kormány nagyon kényelmes helyzetbe kerül: nincs melegfelvonulás, ami jól jön belpolitikailag, de megússzák a nemzetközi politikai botrányt, hisz nem ők tiltották be” – mondta Kuszing Gábor, a Patent Jogvédő Egyesület munkatársa.

A szervezők kitartottak a terveik mellett, amire a rendőrég kordonokat és beengedő kapukat állított fel a megbeszélteknek megfelelően. Ekkor viszont azt közölték, hogy a környező mellékutcákba be kell ereszteni az ott lakókat és a turistákat. „Nem lehetett meggyőzni őket, hogy ezzel veszélyeztetnek minket, hiszen így lényegében bárki bejöhet” – mondta Mocsonaki. Ennek ellenére a szervezők számos szélsőjobboldali belépését megakadályozták.

„Hiba volt, hogy a rendőrséggel kötött megállapodás jegyzőkönyvébe nem vetettük fel a kordonok pontos helyét. Elvesztettük a bizalmunkat a rendőrségben, a jövőben mindent le fogunk írni” – mondta Steigler.

Négy szélsőjobboldali be is jutott a felvonulás számára elzárt területre, és rövid időre feltartóztatta a menetet, hiszen az annak élén haladó kamion nem akarta elütni őket. Azonban a rendőrség rövid idő alatt ártalmatlanította őket. „Többen is bejuthattak volna” – mondta Steigler.

„Megítélésünk szerint a menetet biztosító rendőrök további eljárása szakszerű volt, kivéve az elvonulást” – mondta Kuszing, aki szintén részt vett a felvonuláson. A résztvevők hazajutását biztosító utolsó földalatti szerelvény ugyanis háromnegyedig telve érkezett, és 4–5 szélsőjobboldali utazott rajta. „Ők a túlerőt látva nem követtek el semmilyen bűncselekményt, ugyanakkor követhettek volna résztvevőket, és megverhették volna őket” – fogalmazott Kuszing.

Hibákat tapasztaltak a szervezők a felvonulás utáni Rainbow Party biztosításával kapcsolatban is. Amellett, hogy a rendőrség eltávolította a rendezvényről a beszüremkedni próbáló hat szélsőjobboldalit, utasította az egyik szervezőt, hogy a buli főszervezőjeként személyesen bemutatkozva mondja meg nekik, hogy a zártkörű rendezvényre nem jöhetnek be. Válaszul az egyik náci a szervező és a többi LMBT ember gázkamrában való elégetésével fenyegetett. „A rendőrség egy bank alkalmazottaitól is elvárná, hogy maguk beszéljenek a bankrablóval, vagy csak a melegeket teszik ki annak, hogy életveszélyes fenyegetéseket kelljen eltűrniük?” – kifogásolta Kuszing a rendőri eljárást. Problémás volt a közeli Ferenc körúti busz- és metrómegálló védelme is: miközben az aluljáróban posztoltak rendőrök, az éjszakai busz megállójában várakozókat zavartalanul zaklatták a szélsőjobboldaliak.

„Két további támadásról tudunk a felvonulás estéjén-éjszakáján: az egyik önkéntesünket támadta meg két férfi a Kálvin téri metrómegállóban közvetlenül a felvonulás után” – mondta Mocsonaki. A támadás egy szemtanúja szerint a Deák téren a metróban szélsőjobboldaliak egy csoportja figyelte, ki jön a kisföldalatti irányából, és követtek egyes résztvevőket, feltehetőleg a felvonulásról érkező önkéntest is. „A másik támadás a 173-as buszon történt hajnalban, ahol egy szemtanú szerint két 20 év körüli férfi ’buzizott’ és vert meg brutálisan egy 40 év körüli férfit.” Az SZMA együttérzését fejezi ki a homofób erőszak áldozataival, és kéri őket, hogy jelentkezzenek az Alapítványnál, hogy megfelelő jogi, illetve lelki segítséghez irányíthassák őket.

Mint korábban már beszámoltunk róla, a rendőrség kifogásolható módon járt el a fesztiválnyitó napján történt szélsőjobboldali támadás kapcsán is. Nem igazoltatták a mozi előtt randalírozó csoport tagjait, majdnem futni hagyták a fesztivál résztvevőjét bántalmazó támadót, és csak igazoltatták, de nem állították elő. És ellenkezőleg: az áldozattal úgy bántak, mintha egyenesen ő követett volna el bűncselekményt. „Ezzel a rendőrség azt üzente a szélsőjobboldaliaknak, hogy a melegverést egy igazoltatással meg lehet úszni. Többek között azért tartunk itt, mert az utóbbi években rendre elmarad az ellenünk elkövetett erőszak elleni határozott hatósági fellépés” – fejtette ki Kuszing.

A 15. Budapest Pride-ot, ill. a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány és a Patent Jogvédő Egyesület panaszt tesz a fesztivál ideje alatt történt rendőri mulasztások és a rendőrség viselkedése miatt.

Szivárvány Misszió Alapítvány

Patent Jogvédő Egyesület

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook