Kóka János és Demszky Gábor levelei

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

image Belföld

A Meleg Méltóság Menete egyszerre szolgálja a társadalmi sokszínűség és a magyar főváros érdekeit az SZDSZ vezetői szerint akik levelet írtak a Meleg Méltóság Menet szervezőinek.

 

 

Demszky Gábor főpolgármester a mai napon az alábbi levelet küldte a 14. Budapest Pride / Meleg Méltóság Menete szervezőinek:

 

Kedves Barátaim!
 
Engedjék meg, hogy Budapest főpolgármestereként megköszönjem bátorságukat, hogy kiállnak emberi jogaik védelmében és minden nemtelen fenyegetés ellenére idén is megtartják a Meleg Méltóság Menetét. Rendezvényüket az elmúlt két évben egy deviáns kisebbség megpróbálta erőszakkal megakadályozni. Őszintén bízom benne, hogy a rendőrség felkészültségének köszönhetően idén ilyesmi nem történik meg. 
 
Meggyőződésem, hogy a Meleg Méltóság Menete egyszerre szolgálja a társadalmi sokszínűség és a magyar főváros érdekeit. Kelet-Közép-Európában ugyanis Budapest az egyetlen jelentős város, ahol immár évtizedes hagyománnyá vált ez a felvonulás. A másság ilyesfajta nyílt, vidám vállalása pedig – Nádasdy Ádám író és tudós szavaival élve – a fejlett világban ma már „az életminőség, a vonzerő és a turisztikai besorolás egyik fokmérője”.
Budapest főpolgármestereként örülök, hogy az általam vezetett város a nyugati metropoliszok, Berlin, Madrid vagy Bécs példáját követi, és nem azokét a városokét, ahol az egy-egy etnikai, vallási vagy szexuális kisebbség tagjai nem vállalhatják nyíltan, örömmel és méltósággal önmagukat. 
 
Békés sétát és kulturált, jó szórakozást kívánok a Meleg Méltóság Menete minden résztvevőjének!

 

Dr. Demszky Gábor
főpolgármester

 

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője az alábbi levelet juttatta el a Meleg Méltóság Menete szervezőinek, a Szivárvány Misszió Alapítványhoz.

Tisztelt Fesztiválozók! Tisztelt Szervezők! Kedves Barátaim!

A melegfelvonulások résztvevőihez címzett politikusi levelek a fejlett demokráciákban általában a támogatás és szolidaritás kifejezéséről, az LMBT közösség tagjainak jogegyenlősége melletti kiállásról szólnak. Ma Magyarországon indokolt az „általában” kifejezést használni. A rendszerváltás óta eltelt húsz év minden felelősen gondolkodó közéleti szereplőben megerősítette azt az érzést, hogy Európához nem elég jogi és gazdasági kötelékekkel kapcsolódni, annál sokkal fontosabbak a szellemi, értékrendbeli, kulturális kapcsolatok.

Ezen a területen hazánknak még hosszú utat kell megtennie. A demokrácia támogatóinak – különösen e gazdasági válsággal terhelt időkben – minden nap a gyakorlatban is mutatniuk kell elköteleződésüket az egyéni szabadságjogok, a demokrácia alapértékei mellett. Szeretném világossá tenni, hogy az LMBT fesztivál és a Meleg Méltóság Menete a demokraták számára nem csupán a homoszexuális közösség szempontjából fontos esemény, hanem egyfajta közéleti „coming out”.

Az LMBT közösség tagjaival kapcsolatos jogi és társadalmi kérdések felvetése, és az arra adott válaszok fontos indikátorként szolgálnak. Megmutatják, hogy egy közösség a szabadság, vagy a megbélyegzés és a bűnbakkeresés irányába tájékozódik. Magyarország számára a következő években kulcsfontosságú lesz, hogy ez a „lakmuszpapír” azt mutatja-e majd nálunk is, amit Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában - azokban az országokban, akikkel a legszorosabb együttműködésre törekszünk - vagy beérjük azzal, hogy Moszkvával és Belgráddal kullogjunk azonos sorban.

Amikor szóba kerül a meleg kérdés, gyakran hallhatjuk a „coming out” kifejezést. A melegek coming outjának fontosságát nem szükséges hangsúlyoznom, de hiszem, hogy nemcsak a szexuális orientációjukat felvállalóknak érdemes színt vallaniuk környezetükben. A közéletben szerepet vállalóknak is megvan a magunk coming outja, legalábbis ha az emberi jogok támogatásáról van szó. Örvendetes lenne, ha minden közéleti szereplő színt vallana – ha úgy tetszik: coming outolna – annak kapcsán, hogy mit is gondol a magyar melegek jogegyenlőségéről, szabadságáról.

Sokan megtették ezt ebben az évben is. Idén is megmutatta néhány politikus és lapszerkesztő, hogy nem az európai demokratikus erők értékrendjét osztják. Szerencsére ők vannak kisebbségben, nem Ti. Tizenhárom hazánkba akkreditált nagykövetség, számos közszereplő azt tette nyilvánvalóvá, hogy a társadalom számára hosszú távon fontos, és pillanatnyilag kevésbé népszerű kérdésekben is a demokraták oldalán áll. De Magyarország polgárai is döntöttek: minden ötödik magyar egyetért a felvonulással, minden második ugyan nem ért egyet, de elismeri a melegszervezetek gyülekezési jogát. A magyarok kétharmada megértette, ha mások számára jogokat biztosít, azzal az ő jogai nem csorbulnak. Ez annak a munkának köszönhető, melyet a meleg szervezetek, közéleti szereplők, a demokrácia támogatói végeztek, és végezni fognak a továbbiakban is azért, hogy néhány éven belül a többség ne csak elismerje, de támogassa a melegek jogérvényesülését

A melegfelvonulásokat vezető londoni konzervatív polgármesterétől a berlini szociáldemokrata városvezetőig ma már egyértelművé tette mindenki: a melegfelvonulás nem provokáció, hanem a polgári szabadság és egyenlőség fokmérője. Köszönet illet minden megszólalót, minden politikust és művészt, vagy egyszerű polgárt, aki szót emel a szabad, nyitott, és a boldogságkeresés egyéni formáit támogató társadalom ideája mellett.

Több szabadságot, és sok boldogságot kívánok a résztvevőknek és támogatóknak!

 

Kóka János
frakcióvezető

Forrás: szdsz.hu

 

 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook