Sokszínűség napjai - Budapest 2010. május 8.

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

sokszínűség napja sokszínűség

A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen. Kampány 2009-es sikerére alapozva 2010-ben EU-szerte számos Sokszínűség napjai rendezvényt szerveznek. Az alapvető jogokkal foglalkozó új biztos érkezése a korábbinál nagyobb súlyt helyez a diszkrimináció elleni témakörökre, ezért 2010 izgalmasnak ígérkezik a kampány szempontjából.


A Sokszínűség Napjainak kiemelkedő rendezvényeit a közvéleményre és a médiára irányuló események szervezésével kívánják emlékezetessé tenni, a figyelem középpontjába állítva az egyenlőség és a sokszínűség kérdéseit; tájékoztatást adnak a diszkrimináció ellenes törvényről, megmutatva, mit tesz Európa polgárainak védelme érdekében, és az embereket saját hozzáállásuk és előítéleteik felülvizsgálatára bíztatják.

A nyolcadik évébe lépő Újságíró Díjjal , azokat az újságírókat jutalmazzák, akik munkájuk révén hozzájárulnak a sokszínűség előnyeinek jobb megértéséhez és a diszkrimináció elleni küzdelemhez. 2009-es sikerét követően a Sokszínűség napjai számos tagországban kerül ismét megrendezésre, ennek megnyitója az a figyelemfelkeltést szolgáló nyilvános esemény, amelyet a május 5-ére eső magyar Egyenlőség napjának támogatására tartanak Magyarországon.

Európa sokféle embernek ad otthont. Ez a sokszínűség gazdagítja kultúráinkat, gazdaságainkat és társadalmainkat.

Az EU jogszabályai, amelyek az élet minden területén tiltják a faji vagy etnikai származás, életkor, fogyatékosság, szexuális irányultság, vallás vagy meggyőződés alapján történő munkahelyi diszkriminációt, valamint a faji vagy etnikai származás alapján történő megkülönböztetést, védelmet biztosítanak a társadalom minden tagja számára.

Egyesek egyszerre többféle okból megvalósuló megkülönböztetésnek, úgynevezett „többszörös diszkriminációnak” eshetnek áldozatul. Ha például valaki idős és fogyatékkal élő, fiatal és faji vagy etnikai kisebbségből származik, vagy meleg és katolikus, nagyobb a valószínűsége, hogy többféle okból megvalósuló diszkrimináció áldozatává válik.

Az európai törvények megléte ellenére az Eurobarométer 2008 elején megjelentetett Discrimination in the European Union: Perceptions, Experiences and Attitudes című felmérése azt mutatta, hogy sok európai szerint a diszkrimináció még mindig széles körben elterjedt, és az emberek leginkább a faji vagy etnikai származásuk (62%), szexuális irányultságuk (51%), fogyatékosságuk (45%), koruk (42%) és vallásuk (42%) miatt szenvednek diszkriminációt.

2010. május 08., szombat, 10.00 Millenáris park

Az egész napos esemény keretében civil szervezetek mutathatják be munkásságukat, tagjaikat, lehetőségeiket és céljaikat – mindezt kiegészítve színes, szórakoztató és látványos programelemekkel. A fenti célok elérése érdekébe a „hagyományos életet élő” érdeklődők számára egy nagyon nyitott, színes, számtalan gyermek- és felnőtt érdekességet magában foglaló teret, illetőleg „programkavalkádot” nyújtunk át abból a célból, hogy a komoly téma fogékony és érdeklődő, befogadó táptalajra leljen.

Program:

Nagyszínpad:

A műsorvezető-páros: Lang Györgyi és Hajós András

11.00–12.00 Ifjúsági blokk: szórakoztató tánc és zenei programok 10– 18 évesek számára

• Hip-hop és break táncbemutatók

• Sub Bass Monster koncertje

• Az Animal Cannibals koncertje

12.00–15.00 „Sokszínűség” blokk:

• Szakcsi Lakatos Béla Trió (Orbán György és Jellinek Emil)

• Póka Angéla (Nagy Szabolcs billentyűssel) – Gospel és egyéb dalok

• Molnár Ferenc Caramell – Dalok szárnyán című műsora

• László Boldizsár – zsidó, jazz és swing dalok

15.00–16.00 A Budapest Klezmer Band koncertje

16.00–17.00 Palya Bea koncertje

17.00–17.30 Presidance Táncegyüttes

17.50–18.00 FINÁLÉ – a PA-DÖ-DŐ Kell egy jó barát című dalának táncos előadása Falusi Mariannal, a Pa-Dö-Dő tánckarral – és lehetőség szerint az összes fellépővel.

Kisszínpad:

• roma tánc, zsidó tánc, krisna tánc, ezek zenei előadói, thai chi-bemutató, hegedű- és cimbalomverseny, illetve bemutató, színház, kamarazene, versek és próza

• kerekasztal-beszélgetések, érdekképviseletek vitafóruma, közönségtalálkozók, író-olvasó találkozók a témában, dedikálások

Pihenés és szabadság!

„Sokszínűség napozó” és piknik! – napágyak, nyugágyak, színes függőágyak, színes pokrócok

„Sokszínűség Lounge” – színes kanapék, babzsákok, párnák, puffok, lounge rész kialakítása a színesség jegyében

„Sokszínűség terasz” – kerti bútorok, napernyők, árnyékolók a kikapcsolódáshoz és pihenéshez

Gyermek- és ifjúsági programok:

• Játszóház gyermekeknek, játékprogramok és gyermekmegőrző

• Kézműves-foglalkozások

Sportprogramok:

• Csocsó, pingpong, Nintendo Wii, PS, teke, tollaslabda, lábtenisz

„Sokszínűség falu” – civil- és társadalmi szervezetek kiállítóstandjai

Fotókiállítás – 10 nemzetközi és 10 magyar vonatkozású fotó az esélyegyenlőség témájában, amelyet a Mai Manó – Magyar Fotográfusok Háza vezető fotómuzeológus munkatársa válogatott – és a Magyar Fotográfusok Háza szakmai zsűrizése alapján kerül kiválasztásra.

Az eseményre a belépés díjtalan.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook