Budapest Pride - Június 27. és július 6. között lesz a fesztivál

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

budapest pride 2013 budapest pride

Idén június 27. és július 6. között lesz a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség hagyományos fesztiválja, a 19. Budapest Pride-ra - jelentette be a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szóvivője szerdán. Milanovich Dominika a budapesti sajtótájékoztatón közölte: a Budapest Pride felvonulást július 5-én szombaton 15 órától rendezik; a gyülekező a Kossuth Lajos téren lesz, majd a menet az Andrássy úton a Városligetbe vonul.

A fesztivál hatvan programmal, kiállításokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel huszonkét helyszínen várja az érdeklődőket - fűzte hozzá.

Az idei fesztivál jelmondata a következő: Budapest Pride 365: most és minden nap, ezzel azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra - ismertette.

Fontos hogy küzdjünk a közösséget fojtogató sztereotípiák ellen, annak érdekében, hogy az LMBTQ emberek az év minden napján felvállalhassák szexuális orientációjukat - tette hozzá.


Budapest Pride 365: most és minden nap.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzeten csak az aktív kiállás változtathat, például nem nevetünk ostoba vicceken vagy nem hagyjuk szó nélkül az LMBTQ embereket érő inzultusokat.

A fesztivál megnyitója június 27-én 20 órától a Toldi moziban lesz. A Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Nagy Szilvia mellett felszólal Esterházy Péter író és Heller Ágnes filozófus. A megnyitóra meghívót küldtek valamennyi közjogi méltóságnak és a "demokratikus parlamenti pártok" frakcióvezetőinek - a Jobbiknak nem -, de még nem kaptak visszajelzést a meghívottaktól - mondta Milanovich Dominika.

A továbbiakban felidézte, hogy a tavalyi Budapest Pride felvonulás fordulópontot jelentett, hiszen 2012-höz képest megduplázódott a résztvevők száma, és kifejezte reményét, hogy ez a tendencia idén folytatódni fog.

Arra a kérdésre, hogy a Szivárvány Misszó kapott-e támogatást a Norvég Civil Alaptól, és hajlandó-e bemutatni az erről szóló elszámolást a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) az alapítvány szóvivője azt válaszolta: 2013-ban, pályázat alapján mintegy 5 ezer eurónyi támogatást kaptak az alaptól az "Előbújás napja" elnevezésű projekt megvalósítására. Ennek keretében szóróanyagokkal, workshopok rendezésével és videoanyagokkal bátorították az LMBTQ embereket arra, hogy vállalják fel szexuális orientációjukat.

A Kehi megkereste őket, ám mivel magyar állami pénzt nem használtak fel, a vizsgálatot jogszerűtlennek, a civil szervezetek ellehetetlenítésére tett kísérletnek tartják, ezért nem működnek együtt a hatósággal. Ugyanakkor a támogatás és a program teljes anyagát és elszámolását, a mintegy 500 oldalnyi dokumentumot nyilvánossá teszik az interneten - mondta Milanovich Dominika.

Hanzli Péter az alapítvány, egyben a Budapest Pride másik szóvivője szintén kérdésre válaszolva megengedhetetlennek nevezte azt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként aberrációnak és devianciának minősítette a heteroszexuálistól eltérő szexuális orientációt. Egyben kifejezte reményét, hogy sokan épen azért mennek el a fesztiválra és a felvonulásra, mert úgy gondolják, hogy az ilyen szóhasználat megengedhetetlen bármilyen közszereplő részéről - mondta a sajtótájékoztatón Hanzli Péter.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook