Mehet a Budapest Pride felvonulás! A szervezők további jogi lépéseket tesznek a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szemben

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pride Budapest Pride

Örömmel üdvözöljük a Fővárosi Törvényszék mai végzését, amely felülbírálta és hatályon kívül helyezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság múlt heti tiltó határozatát, amelyben mondvacsinált okokra hivatkozta akarta ellehetetleníteni a Pride felvonulást, ugyanakkor a Bíróság nem vizsgálhatja külön azt a tényt, hogy a rendőrség eljárása egyértelműen sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ezért a Helsinki Bizottság segítségével további jogi lépéseket teszünk.

Az Országgyűlés az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról hozott 2003. évi CXXV. törvénye alapján közvetlen hátrányos megkülönböztetést követ el az a személy, intézmény, vagy hivatalos szerv, amely valamely személyt vagy csoportot szexuális irányultsága, nemi identitása miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesít, mint más, összehasonlítható helyzetben lévő személyt vagy csoportot. A BRFK múlt pénteki tiltó határozata semmibe veszi az egyenlő bánásmód követelményét és súlyosan diszkriminálja a felvonulás résztvevőit. A következő hetekben a Helsinki Bizottság segítségével további jogi lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a jövőben a rendőrség ne diszkriminálhassa következménynek nélkül a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösségét.


Kép: budapestpride.hu

Üdvözöljük, hogy a Fővárosi Törvényszék idén is megállapította, hogy a rendőrség tévesen értelmezte a saját szerepét, mivel nem feladata összemérni a gyülekezéshez való joggal mások mozgási szabadsághoz való jogát, sem a közlekedés rendjéhez fűződő közérdeket.

Köszönjük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnek, hogy határozott fellépésükkel megakadályozták a rendőrség önkényes és diszkriminatív jogértelmezését. A TASZ közleménye a bíróság döntéséről itt érhető el.

Várunk mindenkit az idei Budapest Pride felvonulásra július 7-én!

2012.04.13.

Szivárvány Misszió Alapítvány

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook