A rendőrség ne a békés felvonulókat figyelmeztesse a törvény betartására!

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

meleg felvonuláspride

A Szivárvány Misszió Alapítvány felháborodással olvasta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivőjének nyilatkozatát, melyben „Horváth Katalin Fanni arra is felhívta a figyelmet, hogy a fel-vonuláson részt vevők magatartása nem lehet közerkölcs- vagy közszeméremsértő. Ha a helyszínen a rendőrség ilyet tapasztal, fel fogja szólítani a szervezőket arra, hogy azonnal intézkedjenek a jogellenes magatartás abbahagyásáért, és ha a figyelmeztetésnek nem tesznek eleget, a rendőrség törvényes eszközökkel fel fog lépni a rend fenntartása érdekében.”

Véleményünk szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság diszkriminatív módon jár el, miután évek óta kizárólag csak a Meleg Méltóság Menet kapcsán, és kizárólag csak a békésen felvonuló leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek figyelmét hívja fel a törvény betartására. Teszik mindezt úgy, hogy a felvonulás résztvevői részéről sem közerkölcs- vagy közszeméremsértő, sem más jogellenes magatartás miatt korábban nem indult eljárás, a résztvevők eddig is, ez után is a hatályos jogszabályok betartásával élnek gyülekezési jogukkal. A rendőrség közleménye ugyanakkor ráerősít a magyar társadalomban a felvonulással kapcsán kialakult tévképzetekre, ezáltal aktívan hozzájárul az LMBT emberekkel szembeni előítéletek fennmaradásához.

Hiányoljuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság a törvény betartásának fontosságára a bejelentett ellentüntetések kapcsán nem hívta fel a figyelmet, így nem hangsúlyozta, hogy a felvonulók megfélemlítése, zaklatása, bántalmazása a gyülekezési szabadság jogának megsértése, illetve a közösség tagja elleni erőszak tényállását valósítja meg.

Felszólítjuk a rendőrséget, hogy a tüntetés résztvevőit érő esetleges támadásokat a hatályos Büntető Törvénykönyv alapján gyűlölet-bűncselekményként kezeljék, és az eljárást közösség tagja elleni erőszak miatt indítsák meg. Ugyancsak felhívjuk a rendőrség figyelmét a Büntető Törvénykönyv 2011 májusában hatályba lépett módosítására, amely nemcsak a bántalmazást és kényszerítést, hanem valamennyi riadalom keltesere alkalmas, a lakosság valamely csoportjával – így az LMBT közösséggel szemben – megnyilvánuló kihívóan közösségellenes magatartást közösség tagja elleni erőszakkent kezel függetlenül attól, hogy cselekmény erőszakos elemet tartalmaz-e vagy sem.

Budapest Pride

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook