49 éve ezen a napon született Jimmy Somerville

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Bulvár

jimmy somerville ezen a napon

A nyolcvanas évek skót származású melegikonja nemrég jelentkezett új albummal. A Tennessee Williams Utolsó nyár című művére utaló Suddenly Last Summer című legújabb lemezén leginkább átértelmezéseket kapunk, olyan dalokat, melyek így vagy úgy, de hozzájárultak Somerville egyedfejlődéséhez.

A glasgow-i énekes 1984-ben Steve Bronski és Larry Steinbachek társaságában alapította meg a Bronski Beat duót. A csapat - melyet a '80-as évekbeli szintipop egyik elindítójaként tartanak számon - első kislemeze a szókimondó szövege miatt főleg a melegek körében népszerűvé vált Smalltown Boy, Angliában egészen a slágerlista 3. helyéig vitte. Bár a nyolcvanas években sok csapat képviselte a nyíltan meleg imidzset, mégis, a Bronski Beat az elsők között volt, akik a meleg közösség nevében szónokoltak az egyenlőtlenségek és a melegek hátrányos helyzete miatt. A Bronski Beat jelképként azt a rózsaszín háromszöget alkalmazta, melyet a német koncentrációs táborokban használtak a homoszexuálisok megkülönböztetésére. Két sikeres album után azonban Somerville kivált a csapatból, hogy Richard Coles-szal létrehozza a Communards duót. Somerville itt folytatta azt, amit a Bronski Beattel elkezdett: harcos melegjogi aktivistaként és szociális, társadalmi, illetve politikai ügyekért állt ki dalaival. Első és egyben egyetlen listavezetőjüket Thelma Houston soul-örökzöldjének, a Don't Leave Me This Way-nek köszönhették 1986-ban.

jimmy somerville
Jimmy Somerville

Alig három éves együtt zenélésük alatt olyan ma is népszerű kislemezeket készítettek, mint a So Cold The Night, a Tomorrow, vagy a házibulik kötelező darabja, a Never Can Say Goodbye. 1988-ban Somerville szólópályára lépett, ami ugyanolyan sikeres, mint egykori együttesei voltak. Addigi pályája összegzéséül 1991-ben Best Of lemezt adott ki, és kisebb-nagyobb intenzitással ugyan, de a mai napig fel-felbukkan évente legalább egyszer a neve a slágerlistákon.

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook