Ezen a napon született 1874-ben Gertrude Stein

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Kultúra

on this dayGertrude Steint ma az excentrikus, avantgarde amerikai írók kiemelkedő jelentőségű képviselőjeként tartják számon. Élete nagy részét Párizsban töltötte, ahol a korabeli művészvilág jellegzetes, meghatározó figurájának számított.


A Rue de Fleurs 27. szám alatti műteremlakása a kísérletező modern művészeknek lett kedvelt találkozóhelye, akik közül többen - így Picasso, Matisse, Braque - szoros barátságba is kerültek vele. Később egyre több író is megjelent ezeken az összejöveteleken, így lassacskán irodalmi szalonná vált az egykori találkozóhely. Egyénisége mély benyomást gyakorolt Hemingway-re, Cocteau-ra, Apollinaire-re, és az általa elnevezett lost generation (elveszett nemzedék) írócsoport számos más írószemélyiségére is. Stein munkásságának művészi értéke viszonylag kevéssé ismert. Az irodalomkritika inkább a korszak szellemi életére gyakorolt hatását méltatja, s nem alkotói tevékenységét emeli ki.

Az igen toleráns párizsi polgároknak mégsem a szellemi műhely jelentette a szenzációt, sokkal inkább Stein és társalkodónője, Alice B. Toklas magánéleti kapcsolata.

Gertrude Stein és Alice B. Toklas

gertrude stein alice b toklasMindketten amerikai állampolgárok, zsidó származásuak és jó körülmények között nőttek fel az Egyesült Államokban. Gertrude Stein 1903-ban költözött Párizsba, ahol fivérével, Leóval lakott. 1907-ben ismerte meg Toklast, aki 1910-ben költözött Gertrude és Leo lakásába. Leo nemsokára kiköltözött a Rue de Fleurusból, mert elege lett Gertrude egoizmusából és beképzeltségéből.

A két nő nagyban különbözött – Stein éjszaka alkotott, és délig aludt, Toklas korán reggelt kelt, és gyorsan elvégezte a háztartási feladatokat, mert Gertrude nem szerette, ha környezetében valaki „dolgozott”; Stein nyitott és barátságos volt mindenkivel, Toklas ellenben hideg volt és tartózkodó; Stein volt az idealista, Toklas a gyakorlatias. De facto házasságuk majdnem negyven évig tartott. A két nő szerelméről, összetartozásáról sok szemtanú írt és nyilatkozott.

A Stein-rokonság, Gertrude végrendelete ellenére, kisemmizte Toklast, aki szegénységben élt szeretett Párizsában haláláig. Annak ellenére, hogy sok barátja volt, akik kitartottak mellette nem talált boldogságra Stein nélkül.

pinkvanilla.hu
Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook