Melegbarát elnöke van Amerikának

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amerikaA tegnap beiktatott amerikai elnök, Barack Obama személyében 8 év után újra melegbarát elnöke van az Amerikai Egyesült Államoknak.

A beiktatás előtti napokban mindenki azt találgatta vajon a beiktatás utáni beszédében fogja-e említeni a melegeket és ha igen akkor mikor és hogyan. A meleg szó ugyan most nem hangzott el, de egyértelmű és világos volt az elnök azon szavainak üzenete, hogy "valamennyien egyenlőek vagyunk, mindannyian szabadok vagyunk és mindenki megérdemli az esélyt arra, hogy boldogan élhessen." Obama aki elnöksége során vagy jobbá teszi az ország lmbt közösségének életét vagy nem, mindenképpen reményt nyújt és egyértelmű ígéreteket tett kampánya során a melegek helyzetének jobbá tételére.

Barack Obama


Percekkel azután, hogy az új elnök letette esküjét a változás már el is kezdődött. A Fehér Ház weboldalán már az új adminisztráció célkitűzései voltak láthatóak és a napirendi pontok között egyértzelműen szerepel az LMBT közösség támogatása. A napirendi pontok sorában első az emberi jogok kérdése és ezen belül külön figyelmet szentelnek az LMBT közösség támogatásának.
 
Az új kormány azt tervezi, hogy megtöri a seregben eddig érvényben lévő "ne kérdezz, tartsd a szád" elvet, azzal, hogy megnyitja a nyíltan LMBT emberek előtt is a seregbe való belépés lehetőségét.
 
A bejelentést a Fehér Ház új sajtófőnöke, Robert Gibbs közölte még korábban. A Bill Clinton, hajdan volt elnök által bevezetett, vaskalapos "ne kérdezz, tartsd a szád" törvényjavaslat teljesen elszigetelte és elnyomta a melegeket a seregen belül, tönkretéve és kettétörve a seregben szolgáló több tízezer katona karrierjét és életét. Az elv lényege, hogy megtiltja, hogy bármely homoszexuális személy katonai szolgálatának ideje alatt orientációját felfedhesse vagy arról nyíltan beszélhessen.
 
Bár a magas rangú katonai vezetőknek nem áll jogában, hogy a katonai állomány bármely tagjának szexuális orientációját illetően vizsgálatot kezdeményezzen, de gyanú esetén mégis javasolhatják az eljárás lefolytatását. Ha a gyanúsított katonáról kiderül, hogy homoszexuális, a sereg azonnal kirúgja.
 
Clinton 1993-ban engedte, hogy a rosszhírű törvényjavaslat átmenjen, bár választási kampánya alatt állandóan azt hangoztatta, hogy a szexuális orientáció nem lesz meghatározó faktor a seregben való szolgálat esetén.

E fontos kérdésen kívül kiemelt figyelmet fordítanak a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorítására, a munkahelyi diszkrimináció felszámolására, cél a teljes jogkörű regisztrált párkapcsolatok létrehozásának biztosítása mindenki számára (érdekesség, hogy Obama korábban a melegházasságot is támogatta, de kampánya során már csak élettársi kapcsolatról beszélt), szeretnék megakadályozni, hogy a melegházasság megtiltható legyen, kiterjesztenék az örökbefogadási jogokat és az AIDS prevenció terén is új stratégiákban gondolkodnak különös figyelmet fordítva a nőkre ebben a kérdésben.

Mindez remekül mutat a weboldalon és gyakorlatilag a házasság fogalmán kívül mindent biztosítana a melegek és leszbikusok számára. Az igazi kérdés mostmár csak az Barack Obama valóban képes-e megvalósítani a melegeknek tett ígéreteit és számunkra mindez azért is lehet érdekes, mert vajon hogyan reagálna a világ arra, hogy Amerikában a világ vezető nagyhatalmában a melegek egyenjogú polgároknak számítanak?

pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook