Obama el kívánja töröltetni a szövetségi házasságvédelmi törvényt

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

image Barack obama

A homoszexuálisok egyenjogúsítása érdekében Barack Obama amerikai elnök el kívánja töröltetni azt a szövetségi törvényt, amely egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg a házasságot - közölte szerdán Jay Carney fehér házi szóvivőre hivatkozva a The Washington Post.

A lap szerint a Dianne Feinstein szenátor által kezdeményezett visszavonási törvénytervezetet első olvasatban szerdán hallgatja meg a szenátus jogi bizottsága. Az Obama-kormányzat februárban jelezte, hogy nem lép fel többé a bíróságokon másfél évtizede, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott, úgynevezett házasságvédelmi törvény védelmében. Az indoklás szerint Washington magáénak vallja "azt az elvet, hogy a szövetségi kormány nem tagadhatja meg a meleg és a leszbikus pároktól ugyanazokat a jogokat és törvényi védelmet", amelyek a heteroszexuális párokat megilletik.

Eric Holder igazságügy-miniszter az év elején kijelentette, hogy az elnök alkotmányellenesnek tartja a házasságvédelmi törvényt. Barack Obama korábbi állásfoglalásaiban, keresztényi meggyőződésére hivatkozva, ellenezte a melegházasságot, ám a Fehér Ház egy idei közlése szerint nézetei "változóban vannak".

A hivatalos Washington mindeddig az azonos neműek "civil unióját" támogatta, erre a típusú élettársi közösségre azonban mintegy 1300 olyan országos jog és kedvezmény nem vonatkozik, amely a házaspárokat megilleti. Obama júniusban még úgy fogalmazott, hogy a melegházasságok ügye a tagállamok illetékességébe tartozik.

Az azonos neműek házasságát több tucat amerikai tagállam tiltja. A kérdést szövetségi szinten jelenleg a Bill Clinton elnök által szentesített házasságvédelmi törvény szabályozza, amely kizárólag azt a szövetséget tekinti frigynek, amely "egy férfi és egy nő" között köttetett.

Mivel a 2010-es, "félidős" választásokon a demokraták elvesztették a képviselőház feletti ellenőrzést, az Obama-kormányzat a 2012-es kongresszusi és elnökválasztás előtt aligha tudja visszavonatni a házasságvédelmi törvényt. Az intézkedés a "bibliaövezetben", vallásos, konzervatív többségű déli államok részéről valószínűleg akkor is komoly ellenállásba ütközne, ha a kormánypárt képes lenne visszaszerezni az ellenőrzést a törvényhozás mindkét háza felett.

A társadalmi tendenciák azonban arra utalnak, hogy az azonos neműek egybekelése egyre kevésbé vált ki ellenérzést Amerikában. Az Egyesült Államokban élő melegek és leszbikusok száma - Garry Gates, a UCLA szociológusának kutatásai szerint - ugyan "csak" 9 millióra tehető (ez nagyjából New Jersey állam teljes lakosságának felel meg), ám egyre szélesebb körben fogadják el őket. A Gallup megállapította, hogy az amerikaiak 53 százaléka már támogatja a homoszexuálisok házasságát, s az ellenzők tábora, 45 százalékkal, kisebbségbe szorult. Pedig 1996-ban a szenátus még elsöprő többséggel, 85:14, a képviselőház pedig 342:67 arányban fogadta el a házasságvédelmi törvényt. Az akkori elnök, Clinton ma már szintén nyíltan pártfogolja a homoszexuálisok közötti házasságot.

Forrás: MTI

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook