Az orosz egyház pártolja, hogy népszavazás döntsön a homoszexualitás büntethetőségéről

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

homofóbia homofóbia

Vszevolod Csaplin, az orosz ortodox egyház egyik vezető tisztségviselője támogatja azt a javaslatot, hogy népszavazás döntsön a homoszexualitás büntethetőségének visszaállításáról - közölte pénteken az Izvesztyija című orosz napilap. A szinódus társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó apparátusának vezetője szerint fontos kérdést vetett fel egy, a szerzetesi szolgálattól ideiglenesen felmentett orosz médiasztár.

Ivan Ohlobisztin, aki évek óta az egyik legjobban fizetett orosz színész és egy mobiltelefonokat is forgalmazó nagy orosz cég kreatív igazgatója, január 7-én a Twitter közösségi weblapon nyílt levélben fordult Vlagyimir Putyin államfőhöz, és azt javasolta, hogy újra büntetőjogi kategória legyen a homoszexualitás. A férfi népszavazást kezdeményezett az ügyben.

Oroszországban és a volt Szovjetunióban 1934-től 1993-ig 5-8 év börtönt szabhattak ki azokra, akiket a büntető törvénykönyv 121. cikkelye alapján bűnösnek találtak a férfiak közötti szexuális kapcsolat létesítésében.

Ohlobisztin szerint a homoszexualitásnak a kiskorúak körében való népszerűsítését tiltó orosz törvény nem hatékony, mert "a homoszexuálisokat tömörítő, hivatalosan működő, nyilvántartásba vett közösségek megléte önmagában a másság reklámját jelenti", ami a hívők érzelmeit sérti.

Az ortodox egyház egyik fontos tisztségviselőjének számító Vszevolod Csaplin az Izvesztyijának azt mondta, vitán felül áll, hogy ezt a kérdést érdemes társadalmi vitára bocsájtani. "A lakosság többségének, és nem valamiféle külső erőknek kell eldönteniük, mi minősül büntethetőnek, és mi nem. (...) Meggyőződésem, hogy az ilyen szexuális kapcsolatokat teljesen ki kell zárni társadalmunk életéből" - mondta.

Az Izvesztyija cikke szerint annak ellenére, hogy Ohlobisztin blogjáról eltávolították a Putyinnak címzett levelet, az onlinepetition.ru oldalon aláírásgyűjtés kezdődött népszavazási kezdeményezésének támogatására.

Erre válaszul az orosz LMBT+ közösség a change.org című honlapon követelték az orosz színész eltávolítását munkahelyéről, a vele szerződésben álló világhírű számítástechnikai céget pedig arra szólították fel, hogy vizsgálja felül együttműködését orosz partnerével.

Igor Kocsetkov, az oroszországi LMBT hálózat vezetője jogi analfabetizmusnak és erkölcstelennek nevezte a homoszexualitás kérdésének ilyen kezelését. Emlékeztetett arra, hogy a szovjet időszakban 250 ezer ember ártatlanul szenvedett az őket büntető jogszabály miatt. Szerinte a büntethetőség visszaállításáról szóló népszavazás felérne azzal, ha Németországban azt javasolnák, hogy újra állítsák fel a koncentrációs táborokat.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook