Óvszerrel az AIDS ellen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - HIV/AIDS

aids világnap óvszer

A svájci Luzern városában a Római Katolikus Egyház körülbelül 400 óvszert osztott szét a járókelőknek ezen a héten a HIV/AIDS elleni kampány keretében, amivel gyakorlatilag szembehelyezkedett a Vatikán egyik tabujával.

Az egyházközség vezetője, Alois Metz elismerte, hogy az óvszer ellentmondásos kérdés a Katolikus Egyházon belül, de közleményében azt állította, hogy segít az emberi élet védelmében. ”Szeresd felebarátodat, mint önmagadat!” - tette hozzá, a Bibliából idézve. Az óvszereket csak a város központi pályaudvara előtt osztogatták azoknak, akik kértek. Florian Flohr, a luzerni Katolikus Egyház szóvivője elmondta, hogy a maradék 2600 darabot azoknak a templomoknak adják, amelyek igénylik.

”Nem áll szemben a Katolikus Egyház elveivel, mert nem az acél, hogy az óvszert népszerűsítsük. Egyesek az egyház tanításai szerint élnek, mások azonban, főleg azok a férfiak, akik sok nővel akarnak együtt lenni, másképp élnek, és védelemre van szükségük” - jegyezte meg Flohr.

A Vatikán eltökélten ellenzi a fogamzásgátlást, és XVI. Benedek pápát sokan bírálták azért, hogy tavalyi afrikai látogatása során kijelentette, hogy az óvszer használata súlyosbítja az AIDS válságot.

A svájci püspöki konferencia nem nyilatkozott a kampányról. ”A katolikus doktrína egyértelmű a szexualitás kérdéseivel kapcsolatban. Ebben az esetben gyakorlati ügyről van szó, amely az AIDS betegséggel áll összefüggésben” - nyilatkozta Walter Müller szóvivő.

A Luzern várost felügyelő bázeli egyházmegye megbeszélte a kérdést a hívőkkel a városban. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az emberi szexualitásnak a hűségen kell alapulnia. ”Ha azonban az emberek nem tudják, hogyan kell így élni, akkor akár óvszert is használhatnak” - mondta Giuseppe Gracia.

Forrás: betegszoba.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook