Társadalmi vita a belgrádi melegfelvonulásról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

belgrád pride belgrád pride

Szerbiában egyre erősebb társadalmi vita bontakozik ki arról, hogy szeptember 28-án megtartsák-e a büszkeség napi felvonulást Belgrádban.
A rendezvény kérdéskörében megszólalt Ivica Dacic miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy nem vesz részt a megmozduláson, amelyet egyelőre nem nyilvánítottak biztonságosnak a hatóságok. 

Hét szervezet már ellentüntetést jelentett be arra a napra, és a szerbiai labdarúgó szuperliga szombatra tervezett fordulóját is vasárnapra halasztották.

A labdarúgó szuperligások egyesülete azzal indokolta a labdarúgó-mérkőzések elnapolását, hogy a melegfelvonuláson "jelentős biztonsági lépésekre, valamint nagyszámú rendőrre és a különleges alakulat jelenlétére van szükség".

A melegfelvonulás szervezői kedden arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy ugyan hivatalos értesítést még nem kaptak, de nem hivatalosan úgy tudják, hogy a rendezvényt biztonságosnak nyilvánították. A szervezők emlékeztettek arra, hogy a felvonulást 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is biztonsági okokra hivatkozva tiltották be.

Ivica Dacic miniszterelnök kijelentette, hogy nem vesz részt a melegfelvonuláson, majd hozzátette: "Nekem is meleggé kell válnom ahhoz, hogy az európai szellemiségről tegyek tanúbizonyságot?" A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az alkotmány szerint mindenkinek joga van a különbözőség megmutatására, de ez alapján neki is joga van távol maradni a büszkeség napi felvonulástól.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy végül engedélyezik-e a felvonulást, a biztonsági kockázatok elemzése még folyik, Dacic azonban elmondta, hogy a megmozdulás ténye pozitív lenne Szerbia európai uniós csatlakozása szempontjából. A lehetőségeket mérlegelve a politikus kiemelte viszont, hogy jobb, ha nem rendezik meg a büszkeség napi sétát, mintha megrendezik, de erőszakba fullad.

A Szerbiai Szocialista Párt - amelynek elnöke Ivica Dacic - ifjúsági bizottsága támogatásáról biztosította a rendezvényt. A párthoz tartozó, európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter, Branko Ruzic is megerősítette, részt vesz a sétán Tanja Misceviccsel, Szerbia uniós tárgyalócsoportjának vezetőjével együtt.

A szombatra tervezett Pride-dal egy időben hét másik megmozdulást is bejelentettek. Az ezeket szervezők sajtótájékoztatójukon azt kérték a hivatalos szervektől, hogy az általuk "szégyenfelvonulásnak" nevezett rendezvényt tiltsák be. Elmondták, hogy a hét másik megmozdulást "békésen és méltóságteljesen" szeretnék megszervezni, hogy kifejezzék a családi értékek iránti elkötelezettségüket.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook