Amnesty International: A belgrádi Meleg Méltóság Menet betiltásáról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

amnesty international amnesty

A belgrádi Meleg Méltóság Menet betiltása az emberi jogok siralmas szerbiai helyzetéről tanúskodik. A szerb hatóságok döntése a belgrádi Meleg Méltóság Menetének betiltásáról sötét pillanat az emberi jogok számára, nyilatkozta ma az Amnesty International.

A szerb nemzetbiztonsági tanács kijelentette, hogy nem engedélyezi a menet vasárnapi megtartását szélső-jobboldali csoportok által tett biztonsági fenyegetésekre hivatkozva. A szélsőségesek állítólag erőszakkal és gyújtogatásokkal fenyegetőztek abban az esetben, ha a Menetet megtartják.

„A szerb hatóságok, akárcsak 2009-ben, most is a szélsőjobboldali csoportok fenyegetőzésének és nyomásának eredményeként hátráltak meg. Ezek a csoportok még nem értették meg, hogy mit jelent a Szerb Alkotmányban és jogban is megfogalmazott szabad véleménynyilvánítás joga, s nem tartják tiszteletben azt", mondta el Sian Jones, az Amnesty International Balkán-szakértője.

Az Amnesty International úgy véli: a Menet betiltása jelentős visszalépés Szerbia emberi jogi helyzetét tekintve; a kormány meghajlása a szélsőjobboldali, nacionalista elemek, különösen az Obraz és a Dveri csoportok előtt, akik a Menet előtti összehangolt ellenségeskedést szervezték.

„A kormány ismét nyomást gyakorolt a Pride szervezőire, hogy ne tartsák meg a Menetet; ahelyett, hogy támogatták volna őket azzal, hogy biztosítják jogaik érvényesülését. Szivárványszínű zászlók helyett sötét nap ez Szerbiában", tette hozzá Sian Jones.

Ez a negyedik alkalom, hogy Belgrádban Meleg Méltóság Menetet szerveztek. 2010-ben a rendőrség megfelelő védelmet biztosított a résztvevőknek, a több mint ötezer, erőszakos ellentüntetővel szemben, akik hozzávetőleg egymillió eurós kárt okoztak. 2009-ben a Menetet azután kellet lefújni, hogy a rendőrség, szélsőjobboldali fenyegetést követően, az utolsó pillanatban visszakozott a biztosítási feladatok ellátásától.

Belgrád polgármestere nem támogatta a Pride rendezvényt, arra hivatkozva, hogy az esemény nagy kockázat „a belgrádi ingatlanok, a meleg lakosság tagjai, a rendőrség, és a polgárok" számára.."

Az Amnesty International szerint a Menet megtiltása sérti a szerb kormány azon kötelezettségét, hogy szavatolja a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát. A szervezet aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a tiltás eredményeként fokozódhat a homofób csoportok azon tevékenysége, hogy diszkriminálja és jogaikban korlátozza a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyeket.

Amnesty International

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook