Szivárványellenes harcok Belgrádban

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

world pride belgrád

Nem sikerült jól Szerbia tolerancia-tesztje: vasárnap súlyos összecsapások törtek ki Belgrád belvárosában a rendőrök és több csapat szélsőséges között. A demonstrálók a kilenc éve először megrendezett melegfelvonulás ellen tiltakoztak, de a várost sem kímélték.

A másságukat nyíltan vállaló felvonulókat mindenütt rohamrendőrök védték, de az összecsapásokban így is csaknem százan sebesültek meg, köztük több tucat rendőr és több vétlen járókelő is – jelentette a B92 rádió honlapja. Az ötezer rohamrendőr és a a terrorelhárító egységek Hummer terepjárókat és könnygázt vetettek be, hogy ellenőrzésük alá vonják a helyzetet, de ez sokáig nem sikerült. A szerb honlap által csak „huligánoknak” nevezett szélsőségesek megtámadták a Demokrata Párt székházát, és nem úszta meg a rohamot az állami televízió székháza. Később a parlamentet szemelték ki célpontul, de   innen visszaszorították őket.

Menjetek Koszovóba! – kiáltották a fiatal, részben szkinhead tüntetők a rendőröknek, a melegeket pedig azzal fogadták: „A vadászat megkezdődött, halál a homoszexuálisokra!” – idézte a tüntetőket a helyszínről az AFP francia hírügynökség. A csatában megrongáltak több autót, autóbuszt és trolit is. A kreativitásukról is tanúbizonyságot tevő radikálisok kitépett közlekedési táblákat fordították a rendőrök ellen. Borisz Tadics szerb államfő figyelmeztetett, az állam kész keményen fellépni a huligánok ellen.

Belgrádban legutóbb 2001-ben rendeztek melegfelvonulást, de miután súlyos incidensekhez vezetett a szélsőjobboldal heves ellenreakciója miatt, azóta szüneteltették az esemény megrendezését. Az idei felvonulás egyfajta teszt lett volna, hogy az utóbbi években mennyit fejlődött a szerb társadalom a tolerancia és az emberi jogok terén – írja a BBC. A szerb ortodox egyház már pénteken elítélte a  melegfelvonulást, mint amely nincs összehangban a szerb családi értékekkel és hagyományokkal, de óvott az erőszaktól. A közép-kelet-európai országokban az utóbbi években egyre nagyobb hagyománya van  a melegfelvonulások elleni radikális fellépésnek. A szerb társadalom 60 százaléka ítéli el a homoszexualitást, egyharmaduk szerint akár fizikai erőszakkal is küzdeni kell a melegek rendezvényei ellen.

A belgrádi összecsapások Szerbia uniós csatlakozási esélyei szempontjából sem jöttek jól: a belső problémák miatt  nem éppen bővítéspárti európai politikának elegendő bármilyen jelzés, hogy fékezze az utóbbi időben lendületet kapott szerb csatlakozási folyamatot. Kedden érkezik egyébként Belgrádba Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki többek között szintén az uniós tagság és Szerbia nemzetközi politikába való visszailleszkedése mellett kampányol.

Forrás: Népszabadság

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook