Európai Bíróság: Azonos nemű pároknak is azonos nyugdíj jár

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

transzszexualizmus európa

Azonos nyugdíjjogok illetik meg a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg párokat és a házasságban élőket az Európai Unió Bíróságának keddi, május 10-i döntése alapján. Különbségtételre, diszkriminációra még a nyugdíjellátás kapcsán sincs lehetőség az Európai Unióban.

Az Európai Unió Bírósága ismét újabb lépést tett a homoszexuális- és a párok egyenlő jogainak elismerése érdekében. Eddig ugyanis egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár nem volt jogosult a kiegészítő öregségi nyugdíjra ugyanúgy, mint ahogyan az házaspárok esetében történik. A Bíróság a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmódra vonatkozó 2000/78/EK irányelv alkalmazásával jutott erre az ítéletre. (Az egyes tagállamok eltérő nyugdíjrendszerei miatt az ítélet alkalmazása Magyarország esetében nem magától értetődő), mégha az ítélet lényegében a nemi orientáción alapuló diszkriminációt is tiltja.

Egy német férfi ügyében az eljáró német bíróság az EU Bíróságához fordult azzal a panasszal, hogy hiába élt tartósan, már 1969 óta együtt élettársával, illetve hiába jegyeztette be kapcsolatukat, amint ez lehetővé vált, Hamburg (tartományi rangú városa), a férfi korábbi munkáltatója megtagadta a neki ily módon kijáró kedvezményes nyugdíjjuttatásokat arra hivatkozva, hogy az csupán a házasságban élőknek jár. Az Európai Unió Bíróságának keddi, május 10-i döntése szerint azonban ez a különbségtétel valójában szexuális irányultságon alapuló diszkriminációnak tekinthető.

A bejegyzett élettársi kapcsolat (Magyarországhoz hasonlóan) Németországban kizárólag az azonos nemű párok számára nyitott együttélési forma. Az Európai Unió Bírósága szerint viszont, ha két azonos nemű ember egy polgári szerződéssel összekapcsolva egy jogilag és tényállásában is a házassághoz hasonló helyzetben van, és mégis kevesebb kiegészítő juttatást kap, mint ami a házastársakat megilletné, az diszkriminációnak tekinthető. A német esetben pedig a Bíróság szerint ezek a feltételek teljesültek.

A Bíróság leszögezi, hogy lényegtelen az azonos neműek házastársi vagy élettársi kapcsolatának nemzeti jogi megkülönböztetése, mivel „a helyzetek összehasonlítását a házastársak és bejegyzett élettársak azon nemzeti jogi rendelkezésekből eredő jogaira és kötelezettségeire összpontosító elemzésre kell alapítani, amelyek az alapügyben szóban forgó ellátás tárgyára és nyújtása feltételeire tekintettel relevánsak, és nem annak vizsgálatából kell állnia, hogy a nemzeti jog jogilag általában véve és teljesen hasonlóvá tette‑e a bejegyzett élettársi kapcsolatot a házassággal".

Az ítélet szerint „a munkaviszonyban töltött időszak alatt az érdekeltnek az alapügyben szóban forgó ellátással kapcsolatos hozzájárulási kötelezettségét semmilyen módon nem érintette a családi állapota, minthogy a nyugellátás költségeihez ugyanolyan mértékű befizetéssel volt köteles hozzájárulni, mint házas munkatársai".

Az Európai Bíróság hasonló, alapjogi érvekkel avatkozott be máricusban a gépjárműfelelősség-biztosítások rendszerébe is (EurActiv.hu 2011.03.08), amikor is megtiltotta a nők alacsonyabb kockázatával összefüggő biztosítási díjkedvezményeket.

Magyarországon a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményével Németországhoz hasonlóan kizárólag az azonos neműek élhetnek. Az EurActiv.hu ezzel a kérdéssel, az Európai Bíróság döntésével, valamint annak esetleges magyarországi vonatkozásaival kapcsolatban kikérte a Magyar LMBT Szövetség, valamint a magyar kormány álláspontját is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amint megkapjuk válaszukat, közzétesszük.

euractiv.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook