Texasban "véletlenül betiltották a házasság minden formáját"

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Nemzetközi

melegházasság Melegházasság

Egy texasi legfelső ügyészjelölt állítása szerint az alkotmánymódosítás, amellyel a homoszexuális házasságot szándékoztak betiltani valójában minden házasságot illegálissá tesz. Barbara Ann Radnofsky azt mondja a kitétel nincs megfelelően megfogalmazva.

A záradék a következőképp fogalmaz: "Ez az állam vagy bármelyik politikai csoportja nem hozhat létre és nem ismerhet el semmilyen törvényes állapotot, amely ugyanolyan vagy hasonló, mint a házasság."

A houstoni ügyvédnő úgy véli, nem kell ahhoz jogi diploma, hogy valaki ezt olvasva könnyedén megértse mit is jelent ez a mondat valójában.

A kérdéses alkotmánymódosítást a texasi törvényhozás még 2005-ben fogadta el elsöprő többséggel.

A jelenlegi legfőbb ügyész, aki jóváhagyta ezt a szöveget szóvivője útján elutasítja a vádakat. A texasi alkotmány és a házasság teljesen alkotmányosak és készek megvédeni a bíróságon is igazukat.

Radnofsky nagy hibának nevezi a dolgot és felszólította az ügyészt, hogy ismerje el a tévedést valamint kérjen bocsánatot. Egy konzervatív szervezet vezetője szerint hasonló taktikát 2005-ben is alkalmaztak a javaslatot ellenzők, de nem jártak sikerrel. Ez egy buta érvelés. Az esélyük, hogy bíróságon sikeresen érveljenek körülbelül egy a trillióhoz.

A záradék szövegezésének célja az volt, hogy elég széles körben megakadályozzák az azonos neműek számára bármilyen módon lehetővé tett legális elismerést és a házassághoz hasonló jogok biztosítását számukra.

Radnofsky elismerte nem valószínű, hogy akár egy percre is beszüntetnék a házasság intézményét az államban, de szerinte ez a megfogalmazás ajtókat nyithat a párbeszédre a házastársi jogokat követelők számára. Számos jogos és érthető igénye van az azonos nemű pároknak, mint például a biztosítási igények vagy az öröklés, amelyek speciálisan csak számukra problémás kérdések.

Októberben egy dallasi kerületi ügyész is alkotmányellenesnek nevezte az azonos neműek házasságának tiltását, mert az megakadályozza a meleg párok válását. A kérdés annak kapcsán került előtérbe, hogy egy 2006-ban Massachusettsben összeházasodott férfi pár kérte házasságának felbontását. A jelenlegi ügyész ez ellen a határozat ellen is fellépett.

pinkvanilla.hu 

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook