Konferencia a magyar-zsidó női életutakról

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

holokausztkonferencia

Magyar-zsidó női életutak címmel szervezett nemzetközi konferenciát a budapesti Gellért szállóban a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) a holokauszt-emlékévhez kapcsolódva. Ferenczi Andrea, az MNKSZ elnöke a konferencia megnyitóján hangsúlyozta: az emlékezés évében fontos, hogy női szemmel, női szempontok szerint is szerveződjenek olyan konferenciák, programok, amelyek nem mindennapi életutak és sorsok bemutatásával hívják fel a figyelmet a megbékélésre.

Ilyen a 2012-ben elhunyt Judith Mülleré, a világhírű parfümkreátoré is, akinek emlékére a konferenciát ajánlották.

A programot szervező MNKSZ mind az országban, mind a világ más pontjain élő magyar-zsidó származású nőket szeretné megszólítani és mozgósítani.


MTI Fotó: Bruzák Noémi

A konferencia több előadója is hangsúlyozta, hogy a rasszizmus elleni sikeres harc legfontosabb eleme, ha a kisebbségek és a többségi társadalom képviselői közösen lépnek fel a megkülönböztetés ellen.

A hétfői programon beszédet mondott mások mellett Horváth János, az Országgyűlés korábbi korelnöke; Maria Assunta Accili, Olaszország budapesti nagykövete; Kate Nir, Judith Müller unokája; valamint Csákyné Bornemisza Éva, a Mosolygó Kórház Alapítvány alapítója, Judith Müller gyermekkori barátnője is. A blokkot délután panelbeszélgetések követték a női karrierépítés témájában, majd a Gellért Presszóban felavatták Judith Müller emléktábláját is.

Judith Müller családja a II. világháborút követően hagyta el az országot és települt le az izraeli Haifán. Judith Müller - miután letöltötte az Izraelben a nők számára is kötelező katonaidejét - kitanulta a kozmetikus szakmát, majd Párizsba ment tanulni, ahol később olyan barátokat szerzett magának, mint Jean Cocteau, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Jean Marais vagy Pablo Picasso.

Visszatérve Izraelbe megalapította parfümgyárát és megalkotta a Bat-Shebát, a világ első nemzeti illatát, amely meghozta számára a legnagyobb szakmai elismerést, a "parfüm Oscart". A későbbiekben fontos szerepe volt a Holt-tengeri iszap gyógy- és kozmetikai hatású termékeinek kifejlesztésében és népszerűsítésében.

A rendezvényhez kapcsolódva kedden Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya fogadást ad a konferencia díszvendégei, előadói és támogatói részére.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook