A Magyar LMBT Szövetség tiltakozik a Jobbik törvénymódosító javaslata ellen

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

LMBT Szövetség LMBT szövetség

A Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Szövetség szerint a Jobbik a szexuális kisebbségeket érintő törvénymódosító javaslatával csak politikai előnyt kíván kovácsolni magának a kisebbségek elleni hangulatkeltés által. A szervezet arra kéri a parlamenti pártokat, hogy utasítsák el "az emberi jogokat és a demokratikus alapértékeket semmibe vevő" javaslat napirendre vételét.

A szövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a Jobbik által kedden benyújtott törvénymódosító javaslatra reagált. A javaslat a  büntető törvénykönyv, a szabálysértési törvény, a médiatörvény, valamint a reklámtörvény módosításával "az egyes szexuális magatartászavarok visszaszorítása érdekében" a szexuális "devianciák - mint a homoszexualitás, a transzneműség, transzvesztitizmus, a biszexualitás és a pedofil magatartás - népszerűsítését" tiltanák be, illetve büntetnék.

 

A közleményben párhuzamot vonnak a módosító javaslat és a szintén jobbikos Baráth Zsolt április 3-i országgyűlési felszólalása között, amelyben a képviselő a tiszaeszlári vérvádat emlegette fel.

A tiszaeszlári vérvád, amelyben 1882-ben helyi zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsítottak meg, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb hívószava.

"Most a szexuális kisebbségeket taszítanák tömlöcökbe" - fogalmaznak.

A szervezet felidézi: korábban is tiltakozásuknak adtak hangot, amikor Oroszországban több területén (megyéjében) is propagandaellenes törvényt fogadtak el, amelynek értelmében jelentős pénzbírsággal sújthatják azokat - legyenek magánszemélyek vagy szervezetek -, akikről vagy amelyekről úgy ítélik meg, hogy "terjesztik" a kiskorúak körében a "szodómiát", a leszbianizmust, a biszexualizmust, a transzszexualizmust vagy a pedofíliát.

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom az orosz elvtársak példáját követve igyekszik politikai előnyt kovácsolni a kisebbségek elleni hangulatkeltéssel. A folyamatos gyűlöletkeltés nem egy jobbik Magyarország irányába mutat, hanem egy, a mindennapi életben félelemmel, haraggal és bizalmatlansággal teli légkört eredményez" - hangsúlyozták a közleményben.

Megjegyzik: a Jobbik áltudományos állításokkal próbálja megalapozni javaslatát, hiszen szerintük a szexuális irányultság magatartászavar, amely reklámozásal terjed. A szövetség szerint a párt folyamatos ellenségkereséssel van elfoglalva, továbbá a társadalmi előítéletekkel nem leszámolni akar, hanem felhasználni akarja azokat saját politikai céljai elérésére.

"Mi nem toborzunk tagokat a közösségünkbe, mi nem akarunk másokat megváltoztatni" - szögezik le. Leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek mindenütt, így Magyarországon is léteznek; a büntetetés, az elzárás, az elhallgattatás nem megoldás - emelték ki a közleményben.

A Demokratikus Koalíció nevében Niedermüller Péter alelnök "aljasnak és szégyenletesnek" nevezte a törvényjavaslatot.

MTI

Az LMBT Szövetség sajtóközleménye - A Jobbik szavazatvadászatot indított, újra kijátssza a gyűlöletkártyát

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook