Helsinki bizottság: diszkriminálja a melegeket a rendőrség döntése

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Magyar Helsinki Bizottság HB

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a nyárra tervezett melegfelvonuláson részt venni kívánóknak nem csak gyülekezési jogát sérti, de súlyosan diszkriminálja is őket a rendőrség döntése, amely megtiltja a felvonulás megtartását a bejelentett útvonalon - közölte a szervezet vasárnap az MTI-vel.

A civil jogvédők álláspontja szerint a Budapest Pride felvonulást megtiltó határozat alapján egyértelmű, hogy "a közlekedés más úton való biztosításának lehetetlenségére" hivatkozás csak ürügy. Véleményük szerint ezt támasztja alá, hogy a tiltó határozat ugyanazt az indokolást használja "az Andrássy út lezárása által okozott közlekedési problémák megoldhatatlanságának" bizonyítására, amelyről a Fővárosi Bíróság a múlt évi felvonulás tiltását hatályon kívül helyező döntésében már egyértelműen kimondta: nem fogadható el annak igazolására, hogy a közlekedés más útvonalon ne lenne biztosítható.

 

A Helsinki bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltó határozat alig néhány hónappal az Andrássy úton lezajlott százezres Békemenet rendőrségi tudomásulvétele és sikeres közlekedési biztosítása után hivatkozik a forgalom akadályoztatására a melegfelvonulással kapcsolatban.

A szervezet közleménye szerint "az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján közvetlen hátrányos megkülönböztetést követ el, aki valamely személyt vagy csoportot szexuális irányultsága, vagy nemi identitása miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesít, mint más, összehasonlítható helyzetben lévő személyt vagy csoportot".

A bizottság – a felvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal egyeztetve – felajánlja segítségét azoknak, akik jogi úton szeretnének orvoslást találni az őket ért hátrányos megkülönböztetésre.

Korábban az Amnesty International jogvédő szervezet, valamint két ellenzéki párt, az LMP és a Demokratikus Koalíció is tiltakozott a melegfelvonulás betiltása ellen.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által július 7-ére, a Városliget - Andrássy út - Alkotmány utca útvonalra bejelentett felvonulást a rendőrség arra hivatkozva tiltotta be, hogy a rendezvény idején a közlekedés más útvonalakon nem lenne biztosítható. A szervezők közölték, hogy a Fővárosi Törvényszékhez fordulnak a döntés felülvizsgálatáért.

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook