Ma este kezdetét veszi a 17. Budapest Pride

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Ajánló

Budapest Pride BP 2012

A tizenhetedik Budapest Pride hivatalos megnyitó ünnepségén közéleti személyiségek, valamint a kulturális élet kiemelkedő alakjai fejezik ki támogatásukat. A hagyományoknak megfelelően a megnyitó ünnepségen adják át a Háttér Társaság a Melegekért közéleti és kulturális díját is.

Az idei megnyitó ünnepség programjában hangúlyosan jelenik meg a fesztivál célja, a sokszínűség bemutatása. Ezt fejezi ki az is, hogy beszédet mond Anna Grodzka, a lengyel parlament képviselője, aki Európa első, nyíltan transzszexuális parlamenti képviselője és jelenleg a világon egyetlen transzszexuális parlamenti képviselő. Grodzka a lengyel parlament Igazságügyi és emberi jogi bizottságának tagja. Választókerülete a hagyományosan konzervatív lengyel város, Krakkó, így megválasztása a szejmbe egy rendkívül jelentős társadalmi változás jele.

A hátrányos megkülönböztetés tilalmára és az egyenlő bánásmód követelményének kiemelkedő jelentőségére hívja fel a figyelmet megnyitóbeszédében Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, aki korábbi adatvédelmi ombudsmanként és az Egyenlő Bánásmód Hatóság Tanácsadó Testületének tagjaként is fontos kérdésekben állt ki az emberi jogok védelmében. Nils Muiznieks, az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosa, a Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottság korábbi elnöke videoüzenetben biztosítja támogatásáról a fesztivált és szólal fel a diszkrimináció ellen.

A megnyitó ünnepségen Kulka Jánost, a Nemzeti Színház színészét, Jászai Mari- és Kossuthdíjakkal kitüntetett Kiváló művészt kicsit más oldaláról ismerhetjük meg. A pályája során 120-nál is több színdarabban játszott és számos filmben szerepelt színész legutóbbi, Akarod vagy nem című lemezéről énekel néhány dalt.

Az ünnepségen saját versét mondja el Erdős Virág, József Attila-díjas költő, író, drámaíró.

Az est házigazdája Csákányi Eszter, a budapesti Katona József Színház színésze és a Krétakör tagja, Jászai Mari- és Kossuth-díjakkal kitüntetett Érdemes művész. Több mint két tucat filmben szerepelt és 160-nál is több színdarabban volt látható. A közönség 2008-ban a Halhatatlanok Társaságának Örökös tagjává választotta.

Ezt követően tartják a fesztivál nyitófilmjének vetítését: a vígjátéki és drámai elemeket ötvöző, Parádé című szerb mozi a 2010-es Belgrád Pride körülményeit dolgozza fel. A fesztivál nyolc napja alatt összesen 24 filmet láthat majd az Odeon Lloyd és a Kino moziban összesen 41 vetítésen a közönség.

A vetítés után pedig kezdetét veszi az első parti is. A nyitópartin ezúttal is különleges műsorral, játékkal, fantasztikus koktélokkal és egy hatalmas bulival várnak titeket!

A műsor sztárvendége LaDiva Live, a Budapest Pride brüsszeli nagykövete, aki élőhangos produkcióval lép fel. Az est háziasszonya Angela Díva.
Fellépők: Angela Díva, Miss Mandarin, LaDiva és a Charme Hungary (showtánc-műsor)
Konferál: Glöckner Zoltán, a Company főszerkesztője.

budapestpride.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook