Megkezdődött a nyolcnapos Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál

Figyelem! Új ablakban nyisd meg. E-mail

Hírek - Belföld

Budapest Pride Pride

Megkezdődött vasárnap a tizenhetedik Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál, amelynek célja, hogy bemutassa a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség sokszínűségét.

A queer kifejezést azokra alkalmazzák, akik a szexualitás szempontjából eltérnek a hagyományostól.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által rendezett fesztiválnak az Odeon-Lloyd moziban tartott megnyitóján Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke arról beszélt: Magyarországon létezik homofóbia. Mindeközben Magyarországon csökkent a jog tisztelete, "nincs több jogunk, mint amennyit kiküzdünk maguknak", de ezt a jogot az állam köteles tiszteletben tartani - hangsúlyozta.

Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy Budapest rendőrfőkapitánya korábban azt közölte: a Budapest Pride szokásos felvonulása nem tartható meg, mert a közlekedés nem biztosítható. A bíróság azonban végül kimondta: a felvonulás megtartásának elutasítására nincs jogi alap.

A rendezvényen Anna Grodzka, a lengyel parlament tagja, a világ egyetlen transznemű parlamenti képviselője felelevenítette: 2008-ban alapította meg a Transzfúzia nevű alapítványt, hogy az emberek megértsék a transzexualitást, és sikerüljön eloszlatni a sztereotípiákat.

Mint mondta: alapítványával meg akarták változtatni a diszkriminatív törvényeket, majd 2011-ben egy balliberális párt felkérésére indult a parlamenti választásokon. Anna Grodzka Krakkóban, - szavai szerint "Lengyelország egyik legkonzervatívabb városában" -, míg a homoszexualitását nyíltan vállaló párttársa egy másik városban indult. Mindketten bejutottak a szejmbe. Anna Grodzka szerint megválasztásuk nem véletlen, hanem "a lengyel társadalmi érés következménye".     Politikai munkájuk során a partnerkapcsolatokról, az ember saját nemének szabad meghatározásról, illetve a gyűlöletbeszéd ellen dolgoztak ki törvényjavaslatokat, amelyek jelenleg a parlament előtt vannak.

A Budapest Pride megnyitóján részt vett Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője, Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője és több budapesti nagykövetség képviselője, köztük Graeme Jonathan Knott brit nagykövet. Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet videoüzenetben üdvözölte a rendezvény részvevőit.     A fesztivál mintegy száz programmal, egyebek mellett filmvetítésekkel, koncertekkel, műhelybeszélgetésekkel és biciklis városnézéssel várja az érdeklődőket.

A nyolcnapos Budapest Pride keretében tartott hagyományos felvonulás jövő szombaton lesz. Ez tavaly és tavalyelőtt különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre. Bántalmaztak külföldi állampolgárokat is.

Szerdán 16 budapesti nagykövetség közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket a EuroGames és az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából. Azt írták, támogatják az LMBT-közösségek jogait, hogy nagyszabású rendezvényeket szervezzenek, békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat.

MTI/pinkvanilla.hu

Google bookmarkTwitterFacebookJP-Bookmark

Nézz ránk itt is!

FacebookGoogleTwitter

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Facebook